100 km/h széllel csap le a hidegfront Észak-Dunántúlon

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.02.22. szombat éjfélig.

Napközben az átvonuló (közben fölöttünk okkludálódó) hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 km/h között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 km/h-t is meghaladhatják (emellett síkvidéken sem kizárt egy-egy helyen 90 km/h körüli széllökés). A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti.

Megjegyzés: A déli, délutáni órákban a hidegfronti csapadékzónához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve az Alföld északkeleti vidékein az eső mellett havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra (1-3 cm) csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani. Később, szombatra virradó éjszaka az északi völgyekben átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Forrás: 2020.02.21. 11:17 Országos Meteorológiai Szolgálat

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: