A NAP TELEPÜLÉSE: PUSZTAMISKE

Fekvése

Pusztamiske Veszprém megye középső részén, A Déli-Bakony és a Kisalföld (Marcal-medence)találkozásánál, Ajkától 12 kilométerre nyugatra, Devecsertől 5 kilométerre délre fekszik. A szomszédos települések: Nemeshany, Nyirád, Szőc, Kolontár és Devecser. A településen áthalad a Devecsert Nyirádon át Tapolcával összekötő 7317-es út, mindkét város felől csak ezen közelíthető meg.

Története

Címere: A burgonyavirág arra utal, hogy a településen burgonyatermelés folyt, a miskeieket sokáig krumplisoknak nevezték. A templom a vallást jelképezi, három felekezethez tartozók élnek ott. A rózsa védőszentjük, Erzsébet legendájára utal, Erzsébet kenyeret osztott a szegényeknek, ami tilos volt, és amikor meg akarták büntetni, rózsává változott. A kard Mihály arkangyal kardját szimbolizálja, a Miske név ugyanis a Mihályból ered.

Népesség

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 94,8%-a magyarnak, 0,7% németnek, 13,6% cigánynak mondta magát (4,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 40,1%, református 4,5%, evangélikus 8,7%, felekezeten kívüli 6,2% (39,4% nem nyilatkozott).

Nevezetességei

  • A falu közepén áll az 1910-ben épült evangélikus templom.
Teljes népesség409 fő (2015. jan. 1.
Népsűrűség22,45 fő/km²

A korábbi – eddig közzétett – településeket ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: wikipedia fotó: wikipédia, és youtube

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: