Gyereknapon minden tűzoltóság nyitva lesz a gyermekek előtt – mutatjuk a listát

Gyermeknap alkalmából idén is tárt kapuval várják az érdeklődőket május huszonötödikén a tűzoltószertárak. Valamennyi hivatásos tűzoltóság, katasztrófavédelmi őrs, emellett több mint kétszáz önkéntes egyesület, félszáznál több önkormányzati tűzoltóság és hat egyéb, tűzvédelemhez közel álló szervezet életébe tekinthetnek be kicsik és nagyok ezen a napon.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint szombaton gyermekzsivajjal, kacagással, csillogó szemű gyerekekkel telnek meg a szertárak, hogy milliónyi kérdésükre választ kapjanak, és amit csak lehet, kipróbáljanak, megszemléljenek. A szolgálatban lévő tűzoltók fel vannak készülve a legváratlanabb helyről előbukkanó apróságokra, vagyis arra, hogy délelőtt tíztől délután négyig gyermekekkel és szüleikkel lesz tele a tűzoltólaktanya.
 
Helyszíntől függően lesz minden, amitől a kicsik azonnal tűzoltók akarnak lenni: próbariasztás, csúszás a rúdon, be lehet ülni a tűzoltóautókba, bele lehet bújni a védőruhába, számos helyen lesz szerelési bemutató, és ahol kiállítóterem van, az is megnyílik a látogatók számára, de tűzoltóteszt és tudáspróba is várható. És ami a legfontosabb, szinte biztos, hogy lehet majd „tüzet oltani” – puttonyfecskendővel célba lőni, netán tálcatüzet oltani.
 
A sok, leginkább a legkisebbeknek érdekes elfoglaltság mellett a nagyobbak is élvezhetik a programokat, ők például arról is tájékoztatást kapnak majd, miért jó dolog a katasztrófavédelemnél teljesíteni a közösségi szolgálat során előírt órákat.
 
A szertárkapuk délután négykor záródnak, hogy utána az életükbe bepillantást engedő tűzoltók és a kíváncsi gyermekek is kipihenhessék magukat – egészen a következő találkozásig. Veszprém megyében az alábbi hivatásos tűzoltó-parancsnokságok várják a nyílt napra érkezőket:Ajkai Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8400 Ajka, Liliom u. 10/b)Badacsonytomaji Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8258 Badacsonytomaj, Fő u. 62.)Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8184 Balatonfűzfő, Bugyogóforrás u. 2.)Pápai Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8500 Pápa, Major u. 20.)Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8105 Pétfürdő, Hősök tere 9.)Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság (8200 Veszprém, Dózsa Gy. u. 31.) A Veszprém megyei nyitott szertárkapus önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok:Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság (8230 Balatonfüred, Lapostelki u.17.)Sümegi Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság (8330 Sümeg, Árpád u. 10.)Tapolcai Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság (8300 Tapolca, Hősök tere 11.)Zirci Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság (8420 Zirc, Petőfi u. 6.)
Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: