Dizájner drogok – azaz zombivá vált fiatalok Tapolcán

Rig Lajos, Országgyűlési Képviselő a dizájnerdrogok terjedésével kapcsolatban szólalt fel a Parlamentben, az egységes kábítószer egyezmény módosításának vitájában.

Az ENSZ Kábítószerek Bizottsága által készített egyezmény módosítása hat, a fentanilok csoportjába tartozó szerrel növeli az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az egyes kábítószerlistákon szereplő készítmények sorát, ennek magyar jogrendbe ültetését tartalmazza az előterjesztés – ismertette Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Rig Lajos egyetértett a fideszes képviselővel abban, hogy sűrűn jelennek meg új pszichoaktív anyagok, ezért is furcsállta, hogy a márciusban meghozott döntésről miért csak októberben tárgyal a Ház. Szerinte ezalatt számos új változatai jelenhettek meg a hatóanyagoknak.

Tapolcán is súlyos a probléma

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta: öt kannabinoid és egy amfetamin származék került fel a bécsi kábítószer egyezmény listájára. Ezekből hármat már eddig is kockázatosnak minősítettek a magyar szabályozók. Rig Lajos szerint a javaslat inkább érinti a Magyarországon élőket, szűk környezetében, Tapolcán is napi szinten találkoznak azokkal, akik ilyen szereket fogyasztanak.

„Sajnos most már Tapolcán a városnak a legszebb pontján, a tóparton fényes nappal fogyasztják iskolaidőben ezeket a szereket, úgy, hogy a környéken van egy iskola, templom. Ha odahívják rájuk a rendőröket az odaérkező turisták egyből visszafordulnak erről a környékről.”

A hatóság és az egészségügyi rendszer sem tudja mindig megelőzni a halálozásokat – mutatott rá. A piacon olcsón beszerezhető szerek egyes fajtái ölnek, mások súlyos egészségkárosodást okoznak.

Rig már több hónapja aktívan tevékenykedik a drogproblémák témájában

Rig Lajos 2017 novemberében ötpárti egyeztetést kezdeményezett a kialakult droghelyzetről Dr. Zacher Gáborral, de csak két pártot érdekelte. 
Azóta a parlamentben is felvetette a problémát, úgy tűnik, eredményesen.

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: