Krízishelyzetben a sümegi alapellátás

A sümegi lakosok egyre jobban aggódnak, hogy alapellátás nélkül maradnak, teljesen joggal, hiszen az eddigi három háziorvos közül csak egy marad a városban, aki szintén nyugdíjazás előtt áll. 

Az orvoshiány és az alapellátási rendszer nehézségei országos szinten jelentkeznek, azonban Sümegen az átlagnál is rosszabb a helyzet. A sümegi városvezetés rendkívüli ülést hívott össze, ahol az orvoshiányról konzultáltak.

Augusztus 7-től az egyik praxis betöltetlenné vált, most helyettesítéssel próbálják az ellátást megoldani, azonban a másik két orvosra ez hatalmas további terhet ró. A helyzet még kritikusabb lesz jövőre, hiszen az egyik háziorvos nyugdíjba vonul. Ha addig nem tud az önkormányzat új orvost csábítani a városba, akkor egyetlen orvos marad a három körzetre.

A fideszes polgármester elmondta, hogy orvoshiány van Magyarországon, az háziorvosok terén kifejezetten nagy a gond, nincs utánpótlás, nagyon kevesen akarnak az alapellátásban dolgozni. Versenyhelyzet van az országban az önkormányzatok között, hiszen majdnem 400 betöltetlen praxis van, évente pedig csak kb. 80 végzős orvos van, aki háziorvosi szakvizsgát tervez tenni. A polgármester hozzátette: a hiány nem csak az önkormányzatoknak rossz, hanem az orvosoknak is, hiszen a helyettesítést meg kell oldani, ami nagyon megterhelő.

Sümegen a leendő háziorvosnak bérlakást és iparűzési adómentességet kínálnak, azonban felmerül a kérdés: nem lenne jobb megbecsülni az orvosokat, mint elüldözni őket, és újakat keresni?

Egyik sümegi lakos nyilatkozta: “…a városban a régi, ismert és a betegek által szeretett orvosok eltűnése az orvosi ellátásból jelenséggé vált Sümegen azóta, mióta az új szelek fújnak mind a városházán, mind a rendelőben.” A kijelentés apropóját egy tavalyi különös eset adta, amikor a betegei által kedvelt neurológus és pszichiáter főorvost, Dr. Szalai Máriát egyik napról a másikra azonnali hatállyal elbocsátották, etikai vétségre hivatkozva pedig eljárást indítottak ellene. A betegek és akik ismerték az doktornőt, mind felháborodásuknak adtak hangot, majd több száz aláírás összegyűjtésével követelték a szakember visszahelyezését. 2017.11.16-án a Veszprémi Törvényszék másodfokon, tehát jogerősen Dr. Szalai Mária főorvos asszonyt a a Sümegi Járóbeteg ellátó Központ vezetőjének vádjai alól felmentette, a vádakat megalapozatlannak ítélte. Bár a bíróság tisztázta a nevét, a procedura, a meghurcolás megviselte mind Szalai Máriát, mind a háziorvos(!) férjét. A doktornő Facebookon a következőt üzente a betegeinek, bátorítóinak: “Nagyon szépen köszönöm az erőt adó, szívemet melengető, kedves, buzdító gratulációkat, jókívánságokat mindenkinek. Önökkel-Veletek együtt szép és egész az életem. Köszönöm! Barátsággal, szeretettel: Dr. Szalai Mária”.

Rig Lajos az alapellátás kapcsán szólalt fel a parlamentben, ahol a sümegi krízishelyzetre is felhívta a kormányzat figyelmét:

“A választókerületemben három nagyobb város található, Ajka, Tapolca és Sümeg. Ajkán háziorvosi probléma nincs jelen pillanatban, Tapolcán egypár évvel ezelőtt volt, akkor gyermekorvosi körzetet kellett megszüntetni, és négy körzetből három lett, abból az egyik egy betöltetlen praxis. Több éven keresztül hajtottuk a gyermekorvosokat, hogy próbáljanak hozzánk jönni és ott boldogulni, egyet nagy nehezen sikerült. De a választókerületem harmadik városában, Sümegen egy óriási probléma alakult ki. Ott három háziorvos dolgozott, akik közül az egyik elment egy másik praxisba, valamilyen oknál fogva biztos csábítóbb volt, egy bejelentette, hogy decembertől nyugdíjba megy, és maradt egyetlenegy háziorvos, aki nyugdíjkorhatáros, és ő is gondolkodik azon, hogy a közeljövőben elmegy. Ez óriási probléma, amivel az önkormányzatnak meg kell küzdenie. A kormányzati tervek olyan veszélybe sodorták ezt a kisvárost, hogy nem fog tudni ebből kilábalni.”

Kérdésünkre a képviselő elmondta:

“Egyre több sümegi lakos keres meg, aki aggódik, hogy ellátás nélkül marad. Az orvosok mind leterheltek, alig van pár percük egy-egy páciensre. A rendelőkben végeláthatatlan sorok várják a betegeket, sokszor több órát kell várni akár egy recept felírásra is. Sajnos a szakrendelésekben sem jobb a helyzet, a várólisták egyre hosszabbak.”

Az országgyűlési képviselő szerint a megemelt finanszírozás, a dupla asszisztens, illetve az ad­minisztratív terhek csökkentése egy valós problé­ma­megoldási javaslat lehetne, amivel valamilyen szinten meg lehetne állítani azt, hogy a háziorvosok elmenjenek az adott körzetből, fel lehetne lendíteni azt, hogy a frissen végzett szakorvosok praxisokban kössenek ki és ne csak a kórházi állományt növeljék, és azt is el lehetne érni, hogy Magyarország egészségügyi állapota ne romoljon tovább.

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: