A NAP TELEPÜLÉSE: ÁBRAHÁMHEGY

Fekvése

Balaton északi partján, a Badacsonytól keletre, Révfülöp községtől 5 kilométerre nyugatra fekszik, a 71-es főút mentén. Északi szomszédja Salföld, ahová a 7346-os út indul Ábrahámhegy központjából.

Könnyű közúti megközelítése mellett elérhető a község vonattal is, a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonalon; Ábrahámhegy megállóhely a 7346-os út 71-es főúti kiágazásával lényegében pont szemben, attól pár lépésre található.

2,8 kilométeres tóparti szakasz, 7 négyzetkilométernyi közigazgatási terület és 5 négyzetkilométernyi vízfelület tartozik a településhez.

Története

A Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.

A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben a község Ábraham néven szerepel. Ábrahám, kony (fehér hun) néven Ábrán(y), székely-magyar néven Aba kagán-király 805-től uralkodott. Először Felsőkethely (ma Neumarkt im Tauchental) központtal és Nagy Károly frank uralkodóval szövetségben, majd 805 végétől Nagy Krum bolgár uralkodóval szövetségben a mai Ábrahámhegy (korábban Szentábrahám) központtal (a bolgárok szerint Balatoni Fejedelemség néven). 814 után (Nagy Károly és Nagy Krum halálának éve) az egész Kárpát-medencében uralkodott valószínűleg a mai Ráckeve területén (korábban Ábrahámtelke) volt ekkor a központja. Szentként tisztelték és az Aba név jelentése a nagy.

II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol.

A község életében jelentős fejlődést jelentett, amikor átadásra került a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonal (1909) és 1925-ben elkészült az ábrahámhegyi vasúti megállóhely is.

A hegyekkel övezett festői környezet kiváló helyet ígért a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak. Sorra épültek az üdülőházak, mivel már a megközelítése is könnyebb volt. Kedvelt hely lett Ábrahámhegy. 1925-ben megalakult a Fürdő- és Kultúrszövetkezet, melynek közreműködésével, már 1927-ben megépítették a ’70-es évek végéig fennállt fürdőbejáratot és kabinokat. A strand fejlesztését és szépítését segítette az 1934-ben megalakult Fürdőegyesület. Egy községi könyvtár is működik az óvoda épületében.

Népessége

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás idején a lakosok 96,7%-a magyarnak, 2,2% németnek, 0,2% szlováknak mondta magát (3,1% nem nyilatkozott). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 72,5%, református 2,6%, evangélikus 1,3%, felekezeten kívüli 4,1% (18,3% nem nyilatkozott).[

Nevezetességei

ÁBRAHÁMHEGYI élő webkamera itt:

https://youtu.be/MhwZ0sFhxjk

Az ábrahámhegyi strand reggel

Ábrahámhegyi látkép

  • Bökk-hegyi kilátó
  • Salföldi pálos kolostorrom
  • Vízimalom (18. századból)
  • Kisörspusztai romanikus stílusú templom romja (13. század)
  • Kápolna
  • Csörgey Titusz Emlékmúzeum
  • Szent László-templom
Teljes népesség423 fő (2015. jan. 1.)[
Népsűrűség28,43 fő/km²

A korábbi – eddig közzétett – településeket ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: wikipedia fotó: wikipédia, és youtube

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: