HEVES ZIVATAROK ÉS LEHÜLÉS JÖN

MEGSZŰNŐ HŐSÉG:

Vasárnap az Alföldön, északkeleten még magasan alakul a napi középhőmérséklet, de a záporok, zivatarok egyre több helyen itt is felfrissítik a levegőt. Hétfőn már leginkább csak a Tiszántúl északi részén haladhatja meg a középhőmérséklet a 25 fokot.

HEVES ZIVATAROK:

A vasárnap délután az Alföldön és a Dél-Dunántúlon előforduló intenzív zivataros csapadékrendszer fokozatosan leginkább délkeleti irányba fejlődik tovább. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 mm csapadék), jégeső (néhol 2-3 cm-t meghaladó átmérő), illetve 60-70, egy-egy helyen esetleg 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak. Leginkább északkeleten, de kisebb eséllyel a Dunántúl más részein is még kialakulhat zivatar.

Éjszaka ugyan kevesebb helyen, de továbbra is számítani lehet zivatarokra, valamivel jobb eséllyel az Alföldön, hajnalban leginkább a középső országrészben, melyekhez elsődlegesen felhőszakadás társulhat. Hétfőn folytatódik a záporos, zivataros időjárás, de nyugaton már kissé stabilabb lesz a légkör. Kiemelten a középső országrészben (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati része, a Dunántúl keleti része) az intenzívebb csapadékgócokból rövid idő alatt 30-60 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Az Alföldön kialakuló zivatarokhoz jobb eséllyel társul 60-80 km/h-s szél és jégeső is.

2019.06.16. 15:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: