A NAP TELEPÜLÉSE: Balatonederics

Fekvése

A Keszthelyi-fennsík keleti szélénél helyezkedik el; a Balaton északi partján haladó 71-es főút és a Balatont Sopronnal összekötő 84-es főút találkozásánál.

Vonattal elérhető a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk-vasútvonalon.

Története

A községet 1214-ben említik először. A török háborúk idején hol a törökök, hol Szigliget várának katonasága fosztogatta. 1572-ben a törökök porig égették. A betelepülő lakosság megélhetésének forrása a szőlő- és gyümölcstermesztés volt.

A község római katolikus temploma kis magaslaton, valószínűleg középkori alapokon épült 1895-ben, eklektikus stílusban. A szőlőhegyeken szép népi stílusú présházak sorakoznak. A település számos pincéje csatlakozott már a térségi borút egyesülethez. A községet Balatongyörök felé elhagyva jutunk az Afrika Múzeumba, amelynek belső termeiben afrikai gyűjtemény, kívül többek között maszáj kunyhók és élő afrikai állatok láthatók.

Népesség

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás idején a lakosok 89,6%-a magyarnak, 1,6% németnek, 0,2% cigánynak mondta magát (10% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt az végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 78%, református 1,5%, evangélikus 0,5%, görögkatolikus 0,1%, felekezeten kívüli 2,5% (16,8% nem nyilatkozott).[

Nevezetességei

  • Afrika Múzeum és Állatkert (Kültelek 11., a 71-es főúton)
  • A településen négy fokozottan védett barlang található, a Csodabogyós-barlang, a Döme-barlang, a Jakucs László-barlang és a Kessler Hubert-barlang.
  • Fekete-kastély
  • Keresztelő Szent János templom
Teljes népesség1018 fő (2015. jan. 1.)[
Népsűrűség53,47 fő/km²

A korábbi – eddig közzétett – településeket ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: wikipedia fotó: wikipédia, és youtube, indexkép: www.balatonederics.hu

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: