SZEGÉNYSÉG MAGYARORSZÁGON – EGY FELMÉRÉS SZERINT A MAGYAROK JELENTŐS RÉSZE NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK A VÁRATLAN EGÉSZSÉGÜGYI KIADÁSOKAT

A CIG Pannónia Biztosító ezerfős reprezentatív kutatásról számolt be csütörtökön.

A felmérés szerint a magyarok több mint harmada havi 1-5 ezer forintot fordítana magán egészségbiztosításra, illetve ennél kevesebben, 21 százalék tudna 5-10 ezer forint közötti összeget is szánni a magán biztosítására, 16 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ezt nem engedheti meg magának.
A közleményben hangsúlyozták,

a magyar lakosság nincs felkészülve a váratlan kiadásokra,

az 56 évnél idősebb korosztály csupán tizede engedhet meg magának 100 ezer forintot meghaladó egészségügyi kiadást.

Előre nem látott megbetegedés esetén a válaszadók közel felének nem lenne miből kifizetni a kezelést, mert nem rendelkezik ilyen célú megtakarítással. Minden nyolcadik válaszadó 1-50 ezer forint közötti összeget tett félre, 8 százalék 50-100 ezer forintos kiadásra lenne felkészült.
Ennél magasabb összeg, 100-200 ezer forint kifizetésére csak minden huszadik megkérdezett lenne képes, az 56 évnél idősebb korosztály jóval felkészültebb, közülük minden tizedik válaszadó engedhetne meg magának ekkora kiadást – közölte a biztosító.
 

A felmérés szerint ha az anyagi szempont nem lenne tényező az egészségügyi ellátás kiválasztása során, akkor a válaszadók több mint fele hazai magánkórházban kezeltetné magát egy nem súlyos, ám kórházi kezelést igénylő megbetegedés esetén, míg állami kórházban kevesebb mint ötödük gyógyulna. A megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kórházi kezelést igénylő betegség esetén inkább más országban kezeltetné magát – írják a közleményben.

MTI

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: