Ismét sok a szabadtéri tűzeset (Pápa, Répfülöp, Balatonfüzfő, Nyírád stb.)

Szombaton a badacsonytomaji hivatásos és a kővágóörsi önkéntes tűzoltókat riasztották Révfülöpre, ahol 50 m2-en növényi hulladék égett. A sümegi önkormányzati tűzoltók Dabroncon a vasúti töltés mellett 500 m2-en oltottak száraz füvet és bokros területet, majd Bazsi település Fő utcájában egy égő személygépjárművet is eloltottak. Az eset során személyi sérülés nem történt. A pápai hivatásos tűzoltók Pápán, a Kürt utca végében oltották el a 100 m2-en égő száraz füvet, szemetet, majd délután Ugod és Béb települések között 2 hektár területen égő száraz füvet oltottak el. Az ajkai hivatásos tűzoltók Dobán, a Kossuth Lajos utcába kaptak riasztást, ahol 2.000 m2-en száraz fű égett.

Vasárnap hajnalban a pápai hivatásos tűzoltók vonultak Pápa, Hegyalja utcába, ahol egy személygépkocsival saját gazdája elütött egy kutyát, amely a jármű alá szorult. A kutyát az egység gépkocsi emelővel és kéziszerszámokkal szabadította ki, az állat életben maradt.

A balatonfűzfői hivatásos és a balatonfüredi önkormányzati tűzoltókat egy-egy fakidőléshez riasztották vasárnap Balatonkenesére és Balatonfüredre, mert a kidőlt fák a járókelőket veszélyeztették.

A hét utolsó napján a tűzgyújtási tilalom ellenére 5 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a megyében. Nyirádon 100 m2 területen háztartási hulladékot égettek, Pápa külterületén a Vasút utca végén 0,5 hektár területen gaz, avar égett. Zalameggyes külterületén 5 hektár területen nádas és szárazfű égett. Balatonkenese külterületén 400 m2 területen száraz fű, avar égett.

A múlt héten péntektől ismételten életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hangsúlyozza, hogy Veszprém megye teljes területén tilos a tűzgyújtás valamennyi erdőben és a fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő kül-, és belterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.
A tűzvédelmi korlátozások megszegése húszezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal sújtható. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról tájékozódhat a katasztrofavedelem.hu oldalon.

forrás: katasztrófa védelem

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: