A NAP TELEPÜLÉSE: Zalahaláp

Fekvése

Magyarországon a Dunántúl egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyek északi részén, a Haláp-hegy déli lábánál, és a Tapolca-devecseri út mentén helyezkedik el.

Zalahaláptól északra, közúton körülbelül 6 km-re fekszik Ódörögd és Újdörögd, ahol uradalmi gazdaságok voltak. Ezen települések Zalahaláp külterületéhez tartoznak. A belterületen kívül eső területe Ódörögdpuszta, Újdörögdpuszta, és Kolónia településrészekre tagolódnak.

Nevének eredete

Nevét egyik korábbi tulajdonosáról, a Halápi családról kapta.

Leírás

A települést a Dunántúl egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyek északi részén, a Haláp-hegy déli lábánál találjuk. A Tapolcától 5 km-re fekvő község létezéséről már egy 1243-ban kelt írásos feljegyzés is tanúskodik. Nevét egyik korábbi tulajdonosáról, a Halápi családról kapta, akik 3 kastélyt építettek. Egyiket a faluban, a másik kettőt Ódörögdön és Újdörögdön. Ódörögdön fürdésre alkalmas tó is található.

A település barokk stílusú római katolikus temploma 1770-ben épült. Oltárfreskóját a neves osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch festette. A falu utcái mentén és a hegyben is gyönyörű kőkereszteket talál az idelátogató. A központban fekvő egyhektáros természetvédelmi parkban 2017-es – gombabetegség miatti – kivágásáig egy körülbelül 100–130 éves, 41 méteres óriás mamutfenyőt csodálhatott meg.

A Halápi Hímzés szép hagyománya mellett a szőlőtermesztésnek is nagy múltja van a környező lankákon. Az Európai Uniós Parkban a csatlakozás alkalmából minden év május elsején EU-s napi rendezvényt tart az Önkormányzat. A Haláp-hegyi nappali Borútat május 2. szombatján, a Szőlővirágzás Ünnepét június hó második szombatján, a falunapot augusztus második szombatján, a búcsút – szeptemberben – Máté névnap utáni első vasárnap tartják. A Szüreti Felvonulás szeptember utolsó szombatján rendezik meg. A nagyon romantikus esti, fáklyás Borútat az októberi teliholdkor szervezik meg.

Zalahaláp évről évre új létesítményekkel gazdagodik, melyek közül kiemelkedik az Ipari Park.

Iskola

Zalahalápon 1853 óta működik iskola. 1946-tól ide járnak a vonzáskörzethez tartozó kistelepülések általános iskolásai is. Az új iskola 1961-ben készült el, melynek felújítására 2000-ben került sor. Az épület elegáns külsőt, új tetőszerkezetet kapott, felújították a vízvezeték-rendszert, korszerűsítették az elektromos berendezéseket, új tantermeket rendeztek be. Ma az épületben 9 helyiségben folyik a kabinet-rendszerű oktatás. Korszerűsítették a nagyméretű udvaron lévő szabadtéri sportpályát. A Települési Önkormányzat 2004-ben felújíttatta a Művelődési Házat is, ahol a téli időszakban megfelelő körülmények között folyhat a sport-oktatás. Itt kapnak helyet az iskola rendszeres képzőművészeti tárlatai, az egyéb kulturális programok, valamint a különböző iskolai és falusi szintű rendezvények. Itt működik a kosárfonó szakkör is, amely nagy népszerűségnek örvend.

Az iskola a képzőművészet terén immár sok-sok éve aratja az országos és nemzetközi babérokat, számtalan díjjal öregbítve határokon túlnyúló hírnevét. Ezért is döntött úgy az önkormányzat és az iskolavezetés, hogy 1996-ban egy olyan kiemelkedő festő-óriás nevét veszi fel az iskola, mint Csontváry Kosztka Tivadar.

Népesség

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 84,1%-a magyarnak, 0,7% cigánynak, 0,6% németnek mondta magát (15,8% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 53%, református 1,4%, evangélikus 0,5%, felekezeten kívüli 17,3% (26,3% nem nyilatkozott).[

Nevezetességei

  • Római katolikus templom
  • 130 éves mamutfenyő tönkje (kivágás: 2017. december)]41.2 m Mamutfenyő -Sequoia Giganteum- kivágása. a YouTube-on Balázs Tóth-Tanner YouTube-csatornáján – Közzététel: 2018. febr. 11.</ref>
  • Prónay-kastély

Híres emberek

  • Itt született 1931. május 6-án Kóczián Vince jogász, diplomata, nagykövet.

Népesség
Teljes népesség1204 fő (2015. jan. 1.)[
Népsűrűség50,27 fő/km²

A korábbi – eddig közzétett – településeket ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: wikipedia fotó: wikipédia, és youtube

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: