Az elmúlt egy hónap az egészségügyben

Összefoglaló cikk az elmúlt egy hónapban az egészségügyben történtekről, országos és térségi viszonylatban.

Bár a kormány tisztségviselői szerint az egészségüggyel minden a legnagyobb rendben, hetente kerülnek napvilágra olyan hírek, melyek ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Cikkünkben ezeket összegezzük, kezdve a munkaerőhiánnyal.

Egyre gyakrabban hallhatunk híreket osztályok vergődéséről, vagy teljes megszűnéséről, amely a súlyos szakemberhiánynak köszönhető. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 55 ezer betöltött állásra 25 ezer betöltetlen jut. Azaz több mint 31%-os (!) a munkaerőhiány.

Ennek köszönhetően:

Igaz, ők ebből azt a következtetést vonták le, hogy kevesebb intézményt kell fenntartani.

Kórházadósság és vezetői inkompetencia

A kórházakban felgyülemlett, novemberre már 50 milliárd Ft lejárt adósság és néhány esetben a kórházak vezetőségének alkalmatlansága miatt számos olyan esemény történt, mely a kórházak etikusságáról kialakult képet erősen csorbítja. Ilyen, például amikor egy 19 éves lányt kétszer küldték haza a Honvédkórházból, miközben agyhártyagyulladása volt. Végül lebénult az arca. Erről alább videóriportot is láthatnak.

Emellett példa volt arra, hogy

Végül a terebélyes krízishelyzet és az ellenzéki nyomásgyakorlás arra sarkallta Kásler Miklós EMMI Minisztert, hogy 55 milliárd forinttal segítse ki az állam az eladósodott kórházakat, sőt bevezetnék a sürgősségi ellátásban az alapellátási egységet, ahova azon betegek kerülnének, akiket rövid időn belül el lehet látni. Rig Lajos, Országgyűlési Képviselő egy ilyen intézmény létrehozását járta ki Tapolcán. Ezek szerint tudnak ők tanulni, ha beüt a ménkű, igaz az utolsó utáni pillanatban.

A környékünket sem kell félteni.

Rig Lajos, Országgyűlési Képviselő az elmúlt hónapok eseményei után még az eddigieknél is többet tervez foglalkozni az egészségügy problémáival.
A képviselőnek november elején több felszólalása is volt a hazánkban terjedő pszichoaktív szerekkel kapcsolatban.

Kiderítette továbbá, hogy a tapolcai kórház 83 millió, az ajkai kórház 500 millió forintot meghaladó adósságot halmozott fel. Ez ügyben írásbeli kérdéssel fordult az EMMI miniszterhez.
Ennek kiderítése során ugyanakkor problémába is ütközött a képviselő: a kórház igazgatója törvénytelenül megtagadta a közérdekű adatigénylést a kórházzal kapcsolatban.
Ezek után felszólalásban összegezte a kórházak adósságának helyzetét.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: