Gruevszki-ügy – mégsem olyan fontosak a macedón kapcsolatok?!

A Gruevszki-ügy szinte a teljes magyar sajtót átjárta az elmúlt napokban. Aki lemaradt volna: a volt macedón miniszterelnököt korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A bebörtönzést mégsem sikerült végrehajtani, hisz elszökött az országból, és Magyarországról jelentkezett be.

Hogy került ide?!

Több teóriát is hallhattunk különféle személyektől, hogy miként került a bukott és korrupt miniszterelnök Magyarországra. Egy biztos: át kellett jutnia a szuper biztos határzáron a Schengeni övezetbe. Ezt minden bizonnyal a magyar állam segítségével tudta elérni, hiszen a macedón állami és köz Tv-k már feltárták, hogy Gruevszki a magyar konzulátuson töltötte az éjszakát, és egy magyar tulajdonban lévő diplomataautón lépett le. Több forrás szerint most Orbán Viktor lakásán száll meg.

Tehát a magyar kormány, és annak feje egy köztörvényes bűnözőt juttatott át a magyar határzáron.

Jelenleg Gruevszki magyar menekültjogi eljárás alatt áll, amely azért is necces, mert pont a magyar kormány határozta meg, hogy akkor nyújt menekültjogi segítséget, ha az alany háború sújtotta országból érkezik. Macedónia nem ilyen. Azóta Gruevszkire kiadta az Interpol a nemzetközi körözést.

A macedón-magyar kapcsolatoknak helyi vonatkozása is van.

Szeptemberben Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője szólalt fel a Parlamentben a macedón-magyar kapcsolatokról, melyben (a migrációt megjelölve) fontosnak tartotta, hogy a magyar kormány jó viszont ápoljon Macedóniával.

Ami most történik az mindennek az ellenkezője.

Fenyvesi Zoltán amennyiben tényleg szívügyeként tekint a macedón-magyar kapcsolatokra, jogosan érezheti úgy, hogy párttársai keresztbetettek a diplomáciai kezdeményezésének. Fenyvesi Zoltánnak ebből következve tanácsos lenne a külügyi bizottság képviselőjeként felszólalnia a Parlamentben, és követelni Gruevszki kiadatását a macedón hatóságoknak, hogy a diplomáciai kapcsolat megoldódjon.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: