Rig Lajos: ellenzéki siker – Megemelik az otthonápolási díjat

Többtízezer gyermekét otthon ápoló örülhet, hiszen több hónapnyi nyomásgyakorlás tüntetők, otthonápolók, és ellenzéki politikusok részéről sikerrel zárult, megemelik az otthonápolási díjat!

A szerdai kormánydöntés értelmében  január elsejével  egységesen havi 100 ezer forintra nő   az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege, jelentette be  Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az emelés a következő években is folytatódik. A cél az, hogy 2022-re – három lépésben – az ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

A kormány feltételezhetően az ellenzéki nyomás és tömeges elégedetlenség miatt döntött így, hiszen több tüntetés, javaslat, és felszólalás is volt az ápolási díj emelése érdekében.

A témában Rig Lajos, országgyűlési képviselő is adott be írásbeli kérdést.

„Mikor ismeri el végre a kormány, hogy az otthon ápolás is munka, melyet meg kellene fizetni?” címmel beadott kérdést itt olvashatják. Rétvári Bence államtitkár válasza itt olvasható. Az otthonápolók érdekét képviselő szervezetek a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, valamint a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang, akik szintén nagy sikerként könyvelhetik el tüntetéseik, és figyelemfelhívó akcióik eredményét.

Nem volt egyszerű

A kormány eleinte egyáltalán nem akarta az otthonápolási díjat megemelni, hiszen az ellenzék első, közös javaslatát a kormány azonnal leszavazta, amely óriási felháborodást keltett. A későbbiekben Rig Lajos, és több Jobbikos és LMP-s képviselő adott be, egy részletesebb javaslatot, hasonló ütemtervvel, mint amit a kormány átvett. A javaslatot itt olvashatják, az ezzel kapcsolatban írt cikkünk pedig itt olvasható.

Megkérdeztük Rig Lajos képviselőt az emelésről:

„Óriási siker ez azon szervezeteknek, akik az otthonápolás emelését tüzték ki célul, de a legfontosabb az, hogy nemsokára a gyermeküket otthon ápoló szülők, a családtagjaikat ellátó hozzátartozók tízezrei kerülhetnek ki a létminimum alatti tengődésből, és szerintem ez a legfontosabb.”

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: