Kilakoltatások, gyermekszegénység, otthonápolás helyzete – Ez lenne a családok éve?!

Két hónap alatt 1400 családot tettek utcára, a kisgyerekek 42%-a szegénységben él, a gyermeküket otthon ápolók továbbra is mindössze 52 ezer forintot kapnak. Ezt nevezi Fidesz a “családok évének”.

A magyar kormány 2018-at a családok évének nevezte ki. Fél éve tart már az év, de ahelyett hogy a családoknak segítették volna a mindennapjait, egyenlőre a kormány csak családok szétszakítását, elszegényedését, életminőségük romlását érte el.
Cikkünkben 4, a családok életét érintő problémával foglalkozunk, melyet a Fidesz kormány a megoldásuk helyett vagy elhanyagolt, vagy még rosszabbá tett.

Otthon ápolás

Nyáron már írtunk egy cikket a témában, itt beszámoltunk az “aHang“, a “CSEVE” és a hasonló szervezetek munkájáról, illetve azon ellenzéki javaslatról, hogy az otthonápolók a minimálbér szintjén kapjanak támogatást, hisz 52 ezer forintot keresnek még azok is, akik 24 órában felügyelnek rászoruló hozzátartozójukra.
Az ellenzék javaslatát leszavazták a Fidesz-KDNP képviselői.

Ekkor Rig Lajos, országgyűlési képviselő is adott be írásbeli kérdést. A „Mikor ismeri el végre a kormány, hogy az otthon ápolás is munka, melyet meg kellene fizetni?” címmel beadott kérdést itt olvashatják. Rétvári Bence államtitkár válasza itt olvasható.

Egy hónapra rá továbbra sem történt változás, augusztus elején a Jobbik és az LMP közös javaslatban kérték, hogy a kiemelt ápolási díj érje el a minimálbért. Emellett a minimum ápolási díjat 65 200 Ft-ra emeltették volna.

A képviselők ezzel az indulással nyújtották be a javaslatot:

Az ápolási díj bevezetése óta eltelt 14 évben az ápolási díjak mértéke érdemben nem
emelkedett, viszont az infláció mértéke, valamint a fogyasztói áremelkedés azóta legalább 30
%-os volt. Szükséges, és minden politikai erő ezt már számtalanszor kifejtette, hogy
elkerülhetetlen az ápolási díj mértékének növelése.
A beteg családtagjaikat gondozó polgárok élete jelentősen nehezebb, mint azoké, akik
egészségesek. Ez a tevékenység nemcsak mindennapi áldozatvállalással, de jelentősen
magasabb anyagi kiadásokkal is jár. Emellett fontos figyelembe venni, hogy a súlyosan
fogyatékos gyermek, hozzátartozó otthoni ápolása sokkal olcsóbb, mint az intézményi
elhelyezése, ezért mind emberileg (többek között a családok egyben maradása miatt), mind
nemzetgazdaságilag a józan ész azt diktálja, hogy otthon, családi környezetben történjen az
ápolásuk, felügyeletük.
Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy az ápolási díj emeléséről szóló döntés elkerülhetetlen,
felkéri a Kormányt arra, hogy a határozatban megjelölt módon és mértékre terjessze be az
Országgyűlés elé azt a javaslatot, amely mind a 2018. évre, mind a 2019. évre biztosítja ezen
jogcímen fizetendő szociális támogatást az érintetteknek.

A kormány a javaslatot nem kommentálta, válaszra nem méltatta. Az otthon ápolók helyzete továbbra is kilátástalan.

Családok kilakoltatása

Az első negyedévben 131, a második negyedévben pedig 1355 kilakoltatás történt Magyarországon, a növekedést a moratórium április 30-i befejeződése okozta. A kilakoltatások elszenvedőinek nagy része a devizahitel-károsultak közé tartozik. A kormány forintosítása a problémát nem oldotta meg csak konzerválta. 400 ezer embert fenyeget a kilakoltatás réme.

Horvátországban két hónappal ezelőtt semmissé nyílvánították a devizahiteleket, mellyel bebizonyosodott, hogy igenis, meg lehet oldani a problémát. Ezen felbuzdulva Jobbikos és LMP-s képviselők javaslatot nyújtottak be a devizakárosultak segítése érdekében, melyről akkor cikket is írtunk.

„Pénzügyi intézmény és az adós között 2004. május 1. és 2010. december 31. napja között
létrejött deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett)
hitel- vagy kölcsönszerződés, illetőleg pénzügyi lízingszerződés felmondása alapján a bírósági
végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezései alkalmazásával indult végrehajtási
eljárásokat határozatlan időtartamra fel kell függeszteni.”

-írta a javaslat szövege.

A javaslatra válasz nem érkezett, a kormány nem hallotta meg a kilakoltatottak segélykiáltásait, továbbra is naponta átlag 4 család kerül utcára.

Gyermekszegénység

A hazai társadalmi rétegek között egyre jobban nyílik az olló, hiszen míg a középosztály lassan teljesen megszűnik, az emberek többsége pedig csak egyre jobban elszegényedik, addig az elit napról-napra gazdagodik. Az ország már olyannyira egy szociális katasztrófa szélére sodródott, hogy közel minden második 7 év alatti gyermek számára még az alapvető napi étkezés is ritkán érhető el. Fájdalmas a tény, hogy Magyarország az egyik legrosszabb mutatóval rendelkezik a gyermekek kiszolgáltatottságát vizsgáló UNICEF kutatás szerint is.

Iskolák helyzete

Szeptember elején nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy Szabó Tünde és Kásler Miklós is magániskolába járatja gyermekeit. Ez miért nagy probléma?
Nos, mindketten az EMMI-ben töltenek be vezetői tisztséget, azaz az oktatás vezetői úgymond kimenekítik saját gyermekeiket a magyar oktatási rendszerből.

Nem hiába. Ők feltehetően egyértelműen látják, hogy a magyar iskolarendszer krízisállapotban van, és a pénzhiány miatt fenntarthatatlan.

Jelenleg a kormány kettős iskolarendszert működtet.

A Fidesz kettős iskolarendszert működtet Magyarországon: egyet a pénzes szülők gyermekeinek, akiket a jövő vezetőinek szánnak, egyet a keményen dolgozó emberek gyerekeinek, akik jók lesznek majd alattvalónak. A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan
– mondta Ander Balázs, a Jobbik képviselője szeptember elején.

summa summarum

A kormány nem képes megvédeni a családokat, ezáltal a “családok éve” is inkább egy hangzatos és túlárazott marketing projekt, mintsem komoly erőfeszítés a családok millióinak megsegítésére.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: