Otthonápolási díj emelése – Az ellenzék benyújtja, a Fidesz leszavazza

Noha az egész magyar ellenzék és a szakma jelentős része kiállt és kiáll a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok juttatásának minimálbér szintjére történő emelése mellett. A Fidesz lesöpörte a javaslatot.

Az elképzelés szerint a Parlament Költségvetési Bizottsága nyújtotta volna be a költségvetésben csak 6 milliárdos tétel módosítását. A bizottságban ülő fideszes képviselők azonban nemet mondtak. A javaslat egyébként több pontot is tartalmazott, az otthonápolási díj minimálbér szintjére történő emelése mellett. Többek között, hogy több családtag ápolásakor a minimálbér kétszereséhez kössék a juttatást, míg az ápolási jogviszony megszűnése esetén ugyanazon juttatások, szolgáltatások és ellátások illessék meg az érintetteket, mint az egyéb álláskeresőket vagyis, hogy az otthonápolás munkaviszonynak számítson.

A témában Rig Lajos, országgyűlési képviselő is adott be írásbeli kérdést.

„Mikor ismeri el végre a kormány, hogy az otthon ápolás is munka, melyet meg kellene fizetni?” címmel beadott kérdést itt olvashatják. Rétvári Bence államtitkár válasza itt olvasható.

A tüntetők nem adják fel, a kezdeményezés mögött álló érintetteket tömörítő szervezetek a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, valamint a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform közleményt adott ki:

„Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre”

Kásler Miklóst keresték meg az ügyben, az emberierőforrás-miniszter állítólag válaszolt a megkeresésre, és július 12-re egyeztetésre hívta a tüntetőket. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: