VÉLEMÉNYCIKK – Ezért tartja Orbán magyar “régiós” sikernek Horvátország döntőbe jutását

Horvátország a szerdai napon, egy kifejezetten izgalmas mérkőzésen 2:1-re legyőzte Angliát, ezzel történetében először VB döntőt játszhat Franciaországgal 15.-én, vasárnap.

Sokan vannak Magyarországon is, akik szurkolnak a jól teljesítő horvát válogatottnak. Magyar vonatkozása ennek a meccsnek normális esetben ennyi is lenne, de történt valami, amely Orbán Viktor, és a Fidesz eddigi kijelentéseinek többségét is kenderbe veri, már ha ferdítésről, valótlanságokról, vagy baromságokról van szó.

Orbán Viktor a VB utáni napon ezt a nyilatkozatot tette:

„A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni”

Persze lehet, hogy Orbán Viktor azért érzi annyira ezt a közelséget, mert Eszéken a magyar adófizetők pénzéből épül fociakadémia Mészáros Lőrinc horvát csapatánál. De alapvetően semmi, de semmi köze nincsen Magyarországnak, de főleg nem a magyar focipolitikának a horvát sikerhez.

Érdekes is lenne

Horvátország népessége valamivel több, mint 4 millió fő, és számottevően kevesebbet költenek focira. A magyar állam például 350 milliárdot költött stadionok építésére (ez háromszor annyi, mint amennyit a kórházakra fordított) az elmúlt években, TAO pénzekből. A hangzatos névre egyébként azért van szükség, mert Uniós kötelezettségeink alapján közpénzt nem lehetne fociklubok stadionjainak fejlesztésére költeni. Gyakorlatilag fogják a befizetett adóforintokat, átcsoportosítják, átnevezik TAO-ra, és máris “elvesztette közpénz jellegét”.

A horvát példa pont azt mutatja meg, hogy kevesebb pénzből is lehet jobb futballt játszani. A tehetség nem nő exponenciálisan a befektetett pénzzel, és a pénzzel nem lehet elérni, hogy a játékosok szívvel-lélekkel játsszanak.

Akkor vajon miért rója fel magyar sikernek (is) Orbán a horvát szereplést?

A válasz egyszerű: Orbán kétségbeesve, megrögzötten keresi tetteinek legitimációját. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz focipolitikája teljes bukta, egy eredménytelen pénznyelő. De ez persze nem csak a focira terjed ki, hanem általános jelenség a Fideszben. Legitimáció nem akkor van, ha választást nyernek, hanem, ha ezt el is hiszik, és jogosnak tartják a hatalom erejét, amelyet jelenleg a lakosság több mint fele teljesen elítél. A Nemzeti Együttműködés Rendszere a nemzet nagy részét nem foglalja magában. Ellenkezőleg, nagyobb a társadalmi szakadék Magyarországon, mint valaha. A Fidesz legitimációs válsággal küzd. Minden lehetőséget megragadnak, hogy hangoskodva próbálják igazolni hatalmuk értelmét, jogosságát. Ezzel eljutnak arra a pontig, hogy a nevetség tárgyává válnak a nagy igyekezetben. Ilyen igyekezet gyümölcse a horvát focisiker lenyúlni akarása, hogy ezzel bizonyítsák, van értelme kidobni a pénzt az ablakon.

Persze az is lehet, hogy előbújt az őszinteség Orbán Viktorból

Horvátországban többtízezres tüntetések vannak a foci korrupt jellegéről. A második legjobb horvát csapat volt kapitánya börtönbe is kerül, sikkasztás vádjával. Modric, a horvát válogatott csapatkapitánya is hozzáköthető ezekhez az ügyekhez.
Ha ebből a megvilágításból nézzük a dolgokat, akkor lehet, hogy a korrupció terén ismert magára Miniszterelnök Úr, csak annyi a különbség, hogy Magyarországon nem kerülnek az igazságszolgáltatás karjai közé a tolvajok.

videót itt lehet megnézni.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: