SÜMEG – Visszamenőleg fizettetnék a szemétszállítás díját

Sümeg városában visszamenőleg fizettetnék ki a lakosokkal a szemétszállítás díját, mely meglepetten érintette a sümegi lakosokat.
A szemétszállítás díjának kifizetését a sümegi önkormányzat a korábbiakban vállalta, melynek megváltozása nem volt megfelelően kommunikálva, nem jutott el mindenkihez. Rig Lajos, oszággyűlési képviselő jár közben a sümegi lakosok érdekében.

A hulladékkezeléssel kapcsolatos törvény egyértelműen rögzíti, hogy fizetni kell ezért a szolgáltatásért és nyilván annak, akinél a hulladék keletkezett. Sümegen viszont ezt a korábbi testület önként vállat feladatként vállalta a lakosság helyett. Információ hiányában mindenki meglepődött, hiszen 2010-2018-ig senki nem kapott számlát, így mindenki azt gondolta egészen az elmúlt napokig, hogy ezt az önkormányzat fizeti. A szolgáltató 17 hónapra visszamenőleg követeli a szemétszállítás díját, ami jelentős nehézségeket okoz a sümegi polgároknak. A lakosok hangúlyozzák, nem a szemétszállítási díj kifizetésétől zárkóznak el, hanem a 17 hónapra visszamenő követelést tartják a tájékoztatás hiányában elfogadhatatlannak.

Az ügyben a lakosok aláírásgyűjtést folytattak, hogy tolmácsolják a problémát Végh László, sümegi polgármester felé.
720 aláírás gyűlt össze, Végh László lakossági fórumon szólt hozzá az eseményekhez.
Állítása szerint a probléma felelőse az állami tulajdonban lévő NHKV Zrt. A polgármester, bár tudomásul vette az aggályokat, véleménye szerint, mivel a lakosok igénybe vették a szolgáltatást, kötelességük kifizetni a számlákat visszamenőleg.

A sümegi lakosok levélben kérték Rig Lajos segítségét, aki a parlamentig vitte az ügyet.

Az elmúlt hetekben számos panasz érkezett hozzám a sümegi szemétszállítás visszamenőleges kiszámlázása miatt. Az írásbeli megkeresés mellett megkaptam az Önök által gyűjtött több, mint 720 aláírást is. Az ügyben írásbeli kérdést adtam be az illetékes miniszternek “Csökkenthetők- e a lakosság terhei?” címmel

Az szóban forgó írásbeli kérdést itt olvashatják, Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter válaszlevelét itt.

Rig Lajos szerint a problémának két megoldása lehet:

  • Az önkormányzat átvállalhatná a lakosság terhét
  • Az állam segít a lakosságnak az ügyben

Ugyanakkor az előbbi opció Rig szerint túl nagy terhet jelentene a sümegi önkormányzat számára.

Mivel az önkormányzatnak óriási teher lenne a közel 90 millió forintos összeg átvállalása, ezért az alábbi írásbeli kérdést nyújtottam be: “Számíthatnak-e a sümegi lakosok a kormány segítségére?”

Az írásbeli kérdésre, melyet itt olvashatnak, egyenlőre nem érkezett válasz.
Rig Lajos a kormánypárti képviselő együttműködését várja, hiszen ez a sümegi lakosok érdeke.

A következő napokban költségvetési módosító javaslatot nyújtok be az ügy érdekében, melyben a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének együttműködésére számítok. Fontos tisztázni, a sümegi lakosok problémája nem az, hogy fizetni kell a szemétszállításért, hanem a tájékoztatás hiánya és a visszamenőleges díjkövetelés.

Az ügy fejleményeiről beszámolunk.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: