Rig Lajos – Frissítés a sümegi szemétszállítási problémáról

Rig Lajos, országgyűlési képviselő a Parlamentben szólalt fel a sümegi szemétszállítási problémával kapcsolatban.

A sümegi lakosok 16 hónapra visszamenő szemétszállítási számlát kaptak, melyet egyszerre kéne befizetniük.
Az esetről korábbi cikkünket itt olvashatják, ahol részletesen kifejtjük a problémát. Rig a Parlament elé vitte az emberek problémáját, először írásban (erre még nem érkezett válasz), majd parlamenti felszólalásban.

A sümegi önkormányzat 2015-ig, majd az állam 2016 december 31.-ig állta a számlák fizetését, ennek megszűnéséről ugyanakkor nem volt széleskörű tájékoztatás, így sokakat meglepetten érintett. A képviselő, ahogy korábban, most is hangsúlyozza:

„A sümegi lakosok fizetni szeretnének, de azért a szolgáltatásért, amit igénybe vesznek, és nem egy hibáért, amelyet egy állami cég követett el.”

Rig Lajos segítséget kért az önkormányzat nevében, hogy segítsenek a lakóknak kifizetni a majd’ 100 millió forint értékű össztartozást.

„A 2010-2014 között regnáló sümegi városvezetés, a lakosság helyett, önként vállalt kötelezettségként kifizette a szemétszállítási díjat, így a kommunális adón kívül nem kellett a lakosságnak ezért fizetni. 2010-2018-ig senki nem kapott csekket a szemétszállítási díjról, így nagyon sok lakos azt gondolta, hogy ezt az önkormányzat fizeti továbbra is. A lakosság semmilyen személyes tájékoztatást nem kapott ez ügyben, csupán 2016 decemberében a helyi újságban, a polgármesterrel készült interjúban érintették a kérdést, mely szerint „2017 január 1-től újra a lakosság fogja kapni a szemétszállításról a számlát”, valamint a helyi tévében volt róla szó, mely – valószínű az alacsony nézettség miatt – nem jutott a lakosság nagy részéhez. A számlák azóta is elmaradtak, azonban az elmúlt hetekben a lakosság megdöbbenésére az 2017. január 1-től visszamenőleg megérkeztek a szemétszállításra vonatkozó csekkek, negyedéves bontásban, június, július és augusztusi fizetési határidőkkel. Az ügyben óriás a felháborodás, egyik közösségi oldalon indult szerveződés eredményeként helyi lakosok két nap alatt összegyűjtöttek 720 aláírást, valamint levéllel fordultak Sümeg Város Polgármesteréhez és a Veszprém Megyei Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. A helyi polgármester kezdeményezésére lakossági fórum keretében igyekeztek megoldást találni a problémára. A lakosok két fő észrevételt tettek: 1.) A lakosság gondja nem az, hogy fizetni kell a szemétszállításért, hanem az, hogy az értesítésük nem történt meg a 2017 évi kommunális adót tartalmazó levél mellékleteként, sem korábban. 2.) Felmerült a kérdés, hogy az NHKV ZRT miért nem számlázott a jogszabálynak megfelelően, tehát a negyedéves teljesítést követő 15 napon belül. A fórumon elhangzott, hogy a szemétszállítási díjat 2015.12.31-ig az önkormányzat, 2016. teljes évet pedig az állam fizette. Mivel a mulasztást is a kormány-közeli NHKV ZRT követte el, így kérik a lakosok, hogy a 2016-os évhez hasonlóan a 2017-et is vállalja át a kormány, mentesítve ezzel a lakosokat a nem várt kiadásoktól.”

-A módosító javaslat szövege

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: