Rig Lajos a Költségvetési vitában: Egészségügy és Tapolca térsége

Rig Lajos, országgyűlési képviselő több felszólalásban vett részt a 2019-es költségvetés vitájában.

Számos témáról esett szó országos és helyi tekintetben is. 
Többek között az egészségügy állapotáról, finanszírozásáról, illetve a tapolcai választókörzet állapotáról, az ottani problémákról és a szükséges fejlesztésekről.

Első körben az egészségügy jelenlegi problémáiról beszélt.

Többek között a bérek helyzetéről.
Megemlítette azokat az eseteket, ahol a béremelés nyomán egyes egészségügyi dolgozóknak nem emelkedett a bére.

„Azok a dolgozók, akik nem érték el a bérminimumot, a munkáltató egy munkáltatói hozzájárulással egészítette ki a bérüket, (…) amikor eljött az egészségügyi béremelés, (…) ezt arányosan csökkentette, tehát az ő bérük két év alatt nem változott semmit.”

A kormány állítása szerint az egészségügy a következő költségvetés nagy nyertese. A képviselő cáfolta ezt az állítást.

„(…)100 milliárddal több jut, mint az előző költségvetésben, de ha megnézzük, (…) jelenleg 300 milliárd az, ami hiányzik a büdzséből.”

Szerinte a szocialisták is hibáztak a forráselvonásokkal, de azóta nyolc év telt el, a rendszer meg nem változott érdemlegesen.
Felemlegette azon eseteket, ahol az EU több száz milliárddal bünteti a kormányt közbeszerzési hibák miatt. Ilyen például a 8-as út várpalotai elkerülőjének teljes támogatás-számonkérése. Rig szerint, ha a kormány felelősen kezelte volna a fejlesztéseket ezek a pénzek jobb helyekre, például az imént említett egészségügybe mehettek volna.
Szó esett a háziorvosok juttatásáról is, amely nem változott, 130 ezer forint maradt, amely ugyanakkor diszkriminál egy másik dolgozói réteggel szemben.

„Van egy olyan dolgozói réteg, (…) amely nem részesül ebből a juttatásból, (…) ők is egy alapellátási műveletet hajtanak végre. Ez a fogorvosi szakellátás, amelyek évek óta lemaradtak ebből a rendszerből, bár többször ígéretet kaptak arra, hogy ebből a finanszírozásból ők is részesülhetnek.”

Megemlítette továbbá szükséges támogatásként a patikák finanszírozását és ügyeleti rendszer fenntartását kérte számon.

„A kormányzat előírja azt, hogy a gyógyszertári ügyeleti rendszert fenn kell tartani, akár járási szinten, akár városi szinten. Viszont a finanszírozási oldalt nem teszi hozzá.”

Röviden összefoglalta az egészségügy finanszírozásának fő problémáját.

„(…)Azok az ellátási típusok, melyeket végeznek akár szakrendelőben, akár kórházakban, az általuk elvégzett munkának a finanszírozása nem egyenlő a kiadási oldallal. Így biztos az, hogy azok a felhalmozott adósságállományok csak nőni fognak.”

Az egészségügy éves adósságállománya most tart 50 milliárd forintnál.
Végül szó esett arról a folyamatról, hogy az elmegyógyintézetként működő kastélyokat az állam kisajátítja uniós források segítségével.

Ezután rátért a tapolcai választókerület problémáira.

Beszélt a TOP-os pályázatok problémáiról.

„Ahogy a pályázati kiírásokat megnéztük, egy helyen sem találtuk, hogy párthűnek kell lenni az adott kormányhoz.”

Ezzel azon ellenzéki településekre utalt, ahol nem kaptak arányosan megfelelő támogatást, politikai indíttatásból. Térségünkben Tapolca és Ajka is megfelelő példa erre.
Ajka TOP pályázatból 450 milliót Ft-ot nyert el. Összehasonlításként a hasonló mérető Pápa 8,5 milliárd forintot nyert el.
Tapolca két pályázatot nyert. Az egyik, a Batsányi János Gimnázium felújítása, ahol két év telt el a pályázat kihirdetése és megnyerése között. Az árak emelkedtek, a forrás már nem elég.

Végül megemlítette, hogy 70 költségvetési javaslattal áll elő a térség fejlesztése érdekében, melyhez Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét kéri.
Ezen javaslatokról itt részletesebben olvashat.

Rig Lajos második felszólalásában először ismét az egészségügy volt terítéken

Az elvándorlás helyzetével bizonyította, hogy a béremelés nem volt kielégítő.

„(…) 2012 óta eltelt azért most már hat év, és az egészségügyi dolgozók között az elvándorlás mértéke az nem igazán csökkent. Az egészségügyi pályát elhagyók száma az nőtt az elmúlt években, (…) azt kell, hogy mondjam a béremelés nem állította meg az elvándorlást.”

„(…) Nagyon nehéz nekünk versenyeznünk a Nyugat-Európai országok bérszínvonalával, viszont (…) vannak olyan tételek (a költségvetésben), amelyeknek a csökkentése nem okozna problémát. (…) Ilyen egyes tételek a Rogán Miniszter Úr által működtetett Miniszterelnöki Kabinetirodának a költségvetését át lehet csoportosítani mondjuk az egészségügyi büdzsébe.”

Utalt a sokak által “propagandaminisztériumnak” nevezett kiadásra, melynek, ha a költségvetését az egészségügyhöz csoportosítanák, akár 30 milliárd forinttal gazdagodhatna a költségvetés.
Továbbiakban a háziorvosok terheit sorolta, melyre szerinte a 130 ezres támogatás nem elégséges. Kiemelte, hogy ez a 130 ezer forint nem bér, hanem praxisfinanszírozás.
Az Uniós forrásból az OMSZ számára vásárolt ITF-eket (Intelligens Fedélzeti Terminálokat) is megemlítette, mely többmilliárd forintba került, mégsem használták éveken keresztül. Végül mire beszerelték őket, és kiképezték a személyzetet a gépek használatára, kiderült. hogy hibásan működnek, hátráltatják a mentést.
Szóba hozta, hogy a legutóbbi beszerzéseknél 5 millió forinttal drágult egy mentőautó, üres, felszerelés nélküli állapotban.

„Egy év alatt hogyan drágulhat ugyanolyan típusú, ugyanolyan márkájú mentőautó?”

Ezek után ismét a tapolcai választókerületről esett szó.

Azokról a kis településekről is beszélt, melyek a vidékfejlesztési forrásokból nem kaptak, az önkormányzat kimaradt a támogatásból, TOP-os forrást nem nyertek meg, vagy nem tudtak megbirkózni pénzügyileg a fejlesztésekkel.
Említett pár példát a 70 javaslatból, melynek összköltsége 18 milliárd forint, de Rig szerint:

„Ha ennek csak kb. 20%-át támogatják, akkor én azt gondolom, hogy az ott élők már hálásak lesznek. Az elmúlt 20 évben nem sikerült végrehajtani azokat a fejlesztéseket (…) Például megújulhatnak útjaink, Ajka-Tapolca (…) költségvetés elő van készítve, árajánlat van, pénz nincs”

Az Ajka-Tapolca szakasz azért is különösen fontos, mert gyakran teszik meg ezt a távot mentőautók, a Tapolcai aktív ellátás hiánya miatt.

„Belterületi utak rekonstrukciója (…), kerékpárutak(…), Sümeg-Tapolca közti kerékpárút is beleférne. Iskolák felújítása, (…) csapadékelvezetés”

Megemlítette hulladékgazdálkodás nyomán a sümegi szemétszállítási helyzetet, melyről mi is írtunk cikket.

Végül beszélt a tapolcai laktanya közművesítésének szükségességéről is, ahol Fenyvesi Zoltán a kampány alatt migránsveszéllyel riogatott.
Fenyvesi Zoltán egyébként a legtöbb költségvetési fejlesztést, amiről szó esett maga is hangoztatta kampányában, így elvárható tőle, hogy támogassa a finanszírozásukat.

 

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: