VÉLEMÉNYCIKK – Az MSZP Tisztújítása és Toroczkai “platformja”

Tegnap délutáni hír, hogy Tóth Bertalan szoros versenyben lett a Magyar Szocialista Párt új elnöke. 

Cikkemben párhuzamot szeretnék vonni az MSZP és a Jobbik tisztújítója között, amely más megvilágításba helyezi Toroczkai László, Ásotthalom polgármesterének elszakadási/platformalapítási törekvéseit.

A szocialisták a hétvégén tartották tisztújító kongresszusukat, melyen Tóth Bertalant szűk többséggel, a szavazatok 54 százalékával választották meg pártelnöknek, míg Mesterházy Attila a voksok 46 százalékával alulmaradt.
A Jobbik Tisztújítója során Sneider Tamás 56, Toroczkai László 44 százalékot kapott.

Ami ez után történt az történelem.

Toroczkai Mi magunk néven platformot szeretett volna alapítani a párton belül. Ezt a pártelnök elutasította, a frakcióból is csak Dúró Dóra támogatta. A platformban továbbá a bomlasztás veszélye leselkedett. Sértődöttségében Toroczkai a kormánypárti propagandagépezet minden felületén mocskolta pártját és társait. Ennek eredményeképp Toroczkai az etikai bizottság elé került, Dúró Dóra ellen meg bizalmatlansági szavazást tartott a frakció, visszahívták. Ezeknek az eredménye már közismert: Toroczkait kizárták a Jobbikból, Dúró Dóra önként kilépett, esküjét megszegve megtartja mandátumát.

Egyenlőre úgy tűnik, Toroczkai László Mi Hazánk néven alapít mozgalmat, a Fidesz lakájmédiája természetesen pártszakadást vizionál, amelyet az alapszervezetek cáfolnak.

És hogy ez miért függ össze az MSZP tisztújításával?

Mindkét tisztújító szoros eredménnyel végződött. Ilyen szűk többség sok találgatásra adhatott volna okot: vajon nem kérdőjelezi-e majd meg az eredményt Mesterházy Attila arra hivatkozva, hogy ő régi mozgalmár? Vagy, hogy alatta jobb eredményt értek el? Nem áll-e össze Lendvai Ildikóval egy platformot/pártot alapítani, hogy „visszatérjenek a mozgalom eredeti célkitűzéseihez”, mint ahogy Toroczkai tette?

Teljesen életszerű forgatókönyv lehetett volna ez is. Úgy tűnik, hogy a szocialistákba is több fegyelem és stratégiai érzék szorult, mint Toroczkai Lászlóba, és az őt követő csalódott radikálisokba. Mesterházy Attila már a kongresszus alatt megjelentetett posztjában gratulált az új elnöknek és leszögezte, hogy össze kell zárni és be kell állni a sorba.

A cikk megírásához Gyöngyösi Márton Facebook posztjából vettem ihletet.
Polt Balázs, 2018. 06. 18.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: