Dr. Brenner: Aggodalomra adnak okot az MTA kutatóintézeteinek finanszírozásával kapcsolatos hírek

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek finanszírozásával kapcsolatos hírek a Jobbik szerint aggodalomra adnak okot. Az egyetemek mellett a magyar tudományosság fontos helyszíneiről mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül akart dönteni a Fidesz-kormány, folytatva az arrogáns hatalomgyakorlás sajnos „megszokott” módját. Az MTA vezetősége és Palkovics miniszter mai egyeztetése után is csak annyi világos, hogy még nem világos: a kutatóintézeteket és szakmai jellegű döntéseiket a jövőben hogyan befolyásolja az új helyzet.

A Jobbik véleménye szerint az oktatásra és a felsőoktatásra jutó költségvetési források szűkössége jelenti a legfőbb gondot.

Arról a szakmai kérdésről, hogy a tudományos kutatások eredményei hogyan épüljenek be jobban az oktatásba például, többek között az egyetemi kutatások érdemi finanszírozása révén, fontos lenne lefolytatni a vitát. Ausztriában például a kormányban külön oktatási, tudományos és kutatási minisztérium jelzi a téma fontosságát, no meg a 8 milliárd eurós (2584 milliárd forint nagyjából!) költségvetési támogatása. Ehelyett az egyeztetés nélküli MTA-t érintő döntés, a Fidesz eddigi értelmiség- és tudásellenes politikája tükrében nagyon komoly veszélyeket okoz a magyar tudományosságnak megítélésünk szerint.

Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: