Kép: delhir.info

JOBBIK: A Fidesz délvidéki szövetségese támogatta hazánk feldarabolásának ünnepnappá tételét

A Jobbik mély felháborodással értesült a vajdasági parlament kedd délutáni döntéséről, amelynek értelmében november 25-e Vajdaság Napja néven a soknemzetiségű tartomány ünnepnapjává vált. 1918-ban ugyanis ekkor mondta ki az újvidéki szerb népgyűlés Magyarország déli területeinek elszakítását, ez a dátum tehát az ezer éve ősei földjén élő magyarság jogfosztásának és kisebbségbe szorításának évfordulója. Hasonló dátum ez, mint amit december elseje jelent Erdély és a Székelyföld magyarjai számára.

A Jobbik teljes sajtóközleménye a vajdaság napjáról:

„A délvidéki nemzettestvéreinket megalázó, másodrendű mivoltukat hangsúlyozó, súlyosan magyarellenes döntést támogatta a magát a magyar közösség első számú – sőt egyedüli – képviselőjének tartó Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Fidesz szerbiai fiókszervezete is, amellyel a Jobbik szerint nyílt nemzetárulást követett el! A Jobbik következetesen felhívja a kormányzat figyelmét, ha délvidéki véreinket jogsérelem éri, a magyar külügy válasza azonban legtöbb esetben az, hogy ha valóban probléma adódna, akkor azt a VMSZ bizonyosan jelezné számukra. A mai döntés a napnál világosabban mutatja, hogy a VMSZ nem hogy nem jelzi, de még partner is egy újabb magyarellenes intézkedés meghozatalában. Pontosan úgy, mint ahogyan jó ideje asszisztálnak már a nemzeti tanácsok jogköreinek további csorbításához, vagy éppen koszovói muszlim cigányok magyar falvakba telepítéséhez. De láthatóan még egy ilyen ügyben sem képesek a magyar érdekeket képviselni. Miközben egyébként a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) képviselői nemmel szavaztak a javaslatra. Őket azonban a Fidesz szánalmas, mondvacsinált okokból kirekeszti a magyar-magyar együttműködés fórumairól, pedig ezen szervezetek a magyar közösség negyedének bizalmát élvezik, vezetőik pedig jó előre felhívták a figyelmet a ma elfogadott javaslat veszélyeire.

Ismételten és sokadjára szólítjuk fel a Fideszt, hogy hagyjon fel kirekesztő és diszkriminatív nemzetpolitikájával, csak a délvidéki magyarságnak biztosított teljes körű autonómia megléte esetén támogassa Szerbia EU-tagságát, az Orbán Viktor európai ambíciói miatt dédelgetett, „történelmi csúcsponton” lévő magyar-szerb kapcsolatok oltárán pedig ne áldozza fel gyalázatos és megalkuvó módon a sokat szenvedett délvidéki testvéreink legalapvetőbb nemzeti érdekeit! Mert bár a VMSZ számos alkalommal bizonyította, hogy pénzért és hatalomért bármikor kész elvtelenül kollaborálni a szerb szélsőjobbal, de a szóban forgó, nemzetünket szembeköpő ünnepnap támogatásáról vélhetően nem Szabadkán, hanem Budapesten született döntés.”

Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: