TOP-os pénzek a nyugati végeken

A pályázati pénzek érdekes elosztását vettük sorra Veszprém megye 3. számú választókerületében.

Nem egyedülálló jelenség az országban, hogy egyre több furcsaságra derül fény a TOP (Település- és Területfejlesztési Operatív Program) kiírások elbírálása kapcsán. Elég talán csak Hatvan esetére gondolnunk, ahol a város fejlesztési tervei egy fideszes belháborúnak estek áldozatul. Bár az alapkonfliktus teljesen más, a végeredmény nagyon hasonló Ajkán és Tapolcán is a hatvanihoz.

A két várost ellenzéki vezetés irányítja, Ajkát szocialista, Tapolcát jobbikos. Ráadásul (micsoda bűn!) Veszprém megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületének 2015 óta jobbikos képviselője van a parlamentben, Rig Lajos személyében. Ő a Jobbik első nem listán bejutott képviselője az ország házában.

A 2015-ös időközi választáson a Fidesz jelöltje Fenyvesi Zoltán volt. Fenyvesi korábban már indult Ajkán polgármesternek, de a szocialista Schwartz Bélával szemben nem volt esélye. A 2014-es önkormányzati választás után azonban a megyei közgyűlés alelnöke lett, annak ellenére, hogy választást soha sehol nem tudott nyerni.

Tehát az alapfelállás: két ellenzéki város és egy ellenzéki országgyűlési képviselő, velük szemben pedig egy olyan ember, aki többször kikapott tőlük. És most hatalmat kapott. Ugyanis megyei alelnökként közvetlen és erőteljes beleszólása van/volt/lesz a TOP-os pénzek elosztásába. Ő képviseli a megyét (területi szereplőt) a bírálati szakaszban, és a szavazata többet ér, mint a szakértőé.

Innentől kezdve józanul gondolkodó ember nem lepődik meg a most következő számokon, adatokon. Maximum megdöbben elsőre, de aztán rájön, hogy nincs ebben semmi meglepő fideszéknél.

A választókerülethez 60 település tartozik. Közülük 22 települési önkormányzat nyert összesen 61 db pályázatot. Fontos tudni, hogy a TOP-os kiírásokon szinte kizárólag települési önkormányzatok indulnak és nyernek, csak néhány kivétel van. Ilyen például a Széki-tavi Horgász Egyesület, ami közel 100 milliót nyert turisztikai fejlesztésekre. Ravasz Tibor, a Fidesz ajkai „erős embere”, Fenyvesi Zoltán kampányfőnöke az egyesület elnökségének tagja. Érdekes ugye?!

Na de vissza az önkormányzatok pályázataihoz. Van egy település (kisváros), amely 15 pályázatot nyert, és van olyan (még kisebb város), amelyik 7-et, a többiek 1-4 közöttit. Az elnyert támogatás összesen 7.099.098.276,-Ft. A már említett két település az összesen megítélt 7,1 milliárdból 4,1 milliárdot kapott meg! Vagyis a teljes összeg 58%-a két önkormányzatnál landolt.

A 22 nyertes település 70.937 lakosára fejenként 100.076,-Ft jut. Ezt tekinthetjük egyfajta választókerületi átlagnak, természetesen csak a nyertes településeket figyelembe véve! Az 5 legmagasabb települési átlag meghaladja a 300.000,-Ft/lakos számot! A legmagasabb települési szám: 578.674,-Ft/fő! Ez a választókerületi átlag majdnem hatszorosa! Sorban a következők 518.638,-, 469.587,-, 399.107,- és 300.601,-Ft/lakos. Hogy stílusosak legyünk: ők a TOP 5! (Természetesen a két sok nyertes pályázattal bíró kisváros is köztük van.)

Most nézzük a lista másik végét. A legalacsonyabb számmal AJKA rendelkezik! A választókerület legnagyobb városában 11.406,-Ft jut minden lakosra. Ez a választókerületi átlag egy kilencede! 7,1 milliárd forintnak alig a 4,67%-át teszi ki az Ajka által nyert 331.461.544,-Ft. Miközben Ajkán lakik a nyertes települések lakosságának 42,2%-a!

Tapolcán sem sokkal jobb a helyzet, ott 42.241,-Ft jut minden egyes lakosra, ami a választókerületi átlag 42%-a. Ezzel a város hátulról a negyedik a listán. Persze önmagában az elnyert 677.384.667,-Ft nem hangzik rosszul. De ha hozzátesszük, hogy ez a teljes összeg (7,1 milliárd) csupán 9,5%, miközben a lakosság számaránya 22,6%, akkor már kimondottan rosszul hangzik.

A számok alapján nagyon úgy tűnik, hogy Fenyvesi Zoltán egyéni, személyes bosszújának következménye Ajka és Tapolca gyakorlatilag kizárása a nyertesek közül és néhány település felülreprezentáltsága. Persze az egyéni rosszindulat kevés lett volna, ha nem áll mögötte a kormánypárt támogatása, vagy legalább is szemhunyása.

Bizonyára minden pályázat fontos és indokolt fejlesztést tartalmaz, de ne gondolja senki, hogy ekkora különbség lenne az egyes települések pályázatíró szakemberei között! Egyértelmű, hogy itt nem szakmai, hanem politikai döntések születtek! Elszomorító, hogy Fenyvesi Zoltán személyes bosszújának áldozatul esett a két város teljes lakossága, több mint 45.000 ember életminőségének javítása. Mert nem a városvezetőkön állt bosszút az alelnök úr, hanem minden ajkai és tapolcai lakoson. Köztük a fideszeseken is…

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: