Komoly feladatok előtt állunk

Az egészségügy helyi kérdései, a gimnázium felújításához szükséges többletforrás előteremtése, a közbiztonság javítása, a helyi járati közlekedés elindításának utolsó simításai, a városüzemeltetés aktualitásai foglalkoztatják most leginkább a város vezetését azon túl, hogy körültekintő és alapos előkészítéssel, többszöri egyeztetéssel, gőzerővel folyik a költségvetés összeállítása – tudtuk meg Dobó Zoltántól, Tapolca polgármesterétől.

A polgármester elmondta:

“Tapolcán a közhangulatot jelentősen befolyásolja, az, hogy milyen állapotban van a város egészségügye. A kórház aktív osztályainak elvesztése óta állandó téma a helyiek és környékbeli lakosok biztonságos betegellátása.  Jön-e időben megfelelő felszereltségű mentő, ha baj van, vagy éppen úton van beteggel Ajkára, Veszprémbe? Miért nem kaphatjuk meg a megfelelő ellátást helyben, ha olyan egészségügyi problémáról van szó, ami nem feltétlenül indokolja a megye más intézményeibe való szállítást? Nagyon bízunk benne, hogy Rig Lajos országgyűlési képviselő erőfeszítéseit siker koronázza, és hihetünk annak a kormányzati ígéretnek, amely sürgősségi fogadóhely felállítását, vagy ezzel egyenértékű egészségügyi plusz szolgáltatást – akár aktív belgyógyászati ágyakat – tesz lehetővé a Deák Jenő Kórházban. A fő cél természetesen az elvett belgyógyászat és sebészet visszaszerzése a továbbiakban is. Saját szerény eszközeinkkel igyekszünk mi is a helyi lakosságot megfelelő információk birtokába juttatni, ha az egészségükről van szó.  A tavalyi év végén több olyan tragédia is történt a városban, amely arra sarkallt minket, hogy segítsük a tájékoztatást, és indítsunk ismeretterjesztő sorozatot. Ennek első rendezvénye február 15-én a Városi Moziban lesz, ahol az akut szív-, és érrendszeri katasztrófákról és a tüdőembóliáról hallhatnak fontos tudnivalókat az érdeklődők neves szakemberektől.

Az egészségügy mellett igen fontos téma az oktatás kérdése. 289 908 173 Ft-ot nyert az önkormányzat a Batsányi János Gimnázium épületének energetikai felújítására a területi operatív program keretében. A pályázat beadásakor, 2015-ben megkért árajánlatok ma már köszönő viszonyban sincsenek a most érvényes piaci árakkal. Jól mutatják ezt a csupán tájékozódás céljára most bekért előzetes árajánlatok. Az építőiparban az árak hónapról hónapra emelkednek. Mindezek ellenére megtesszük, amit tudunk. A három ütemben történő felújítást (fűtéskorszerűsítés-napelem rendszer, nyílászárócsere és szigetelés) 2022-ig kell végrehajtani. Az első ütem végrehajtásához az idei költségvetésből 25 millió Forintot szándékozunk hozzátenni a város költségvetéséből, ez valószínűleg elég lesz a tervezett munkák pályázatban vállalt tartalommal történő kivitelezéséhez, ami ezt a felújítási fázist érinti. Mivel nemcsak a mi önkormányzatunk jár hasonló cipőben, hanem valamennyi település, akik építésre, felújításra, korszerűsítésre nyertek pályázatot, úgy gondolom, hogy kormányzatnak közbe kell lépnie és vállalnia kell a kompenzációt. Korábban volt már erre példa, hiszen pontosan ez történt a kórházzal kapcsolatban is, a pályázaton nyert összeget is ki kellett egészíteni állami támogatással.

Nagy vállalásunk, a helyi közösségi közlekedés saját kézbe vétele, finisébe érkezett. Pár héten belül megérkezik Németországból az a három autóbusz, amelyekkel a szolgáltatást az önkormányzat saját cégén, a Városgazdálkodási Kft-n keresztül végzi el. Terveink szerint a város napi ünnepségen, március 23-án mutatjuk be a buszokat majd, április elsejétől pedig munkába is állnak.

A fejlesztések között kell megemlíteni, hogy a helyi vállalkozások, cégek segítségével, a társadalmi adó hozzájárulás nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az elmúlt években az általános iskolai tagintézmények tornatermei megújulhattak. Már egy ideje azon dolgoznak a kollégáim, hogy az idei évben is sikerrel járjanak a TAO pályázataink, és az iskolai tornatermekhez tartozó öltözők, a Csermák József Rendezvénycsarnok nyílászárói és a nyitás óta beázó teteje, valamint a Városi Sporttelep központi épülete is megújulhasson.

Számomra az idei évi célok között kiemelt helyen szerepel, hogy a polgárőrség újjáélesztésével, a rendőrséggel még szorosabbra fűzött együttműködéssel, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai irányításával visszaszorítsuk a sajnálatos módon, Tapolcán is jelen lévő pszichoaktív szereket, amiket csak biofűként emleget a köznyelv. Hiszem, hogy sikerülhet, hiszem, hogy Tapolca utcáin minél kevesebbszer találkozhatunk bódult állapotban lődörgő fiatalokkal. Legalább ilyen komoly összefogásra számítok az illegális szemét ügyében. Egyre több helyen bukkannak fel szemétkupacok a városban, és már nemcsak a hulladékgyűjtők közelében. A városkörnyéki bekötő utak mentén, erdős bokros részeken, és már szántóföld közepén is találkozhatunk lomokkal, szeméttel. Ennek véget kell vetni, hiszen hiába újul meg a belváros, hiába csábít minden szépségével és természeti kincsével Tapolca, hogyha az első benyomást a városba érkezéskor az út menti szemét határozza meg. Pedig nagy energiákat fektettünk a belvárosi épülethomlokzatok rekonstrukciójára is, mint városunk arculatát jelentősen meghatározó tényezőkre. Ez a munka sem ért véget. Az eddigi öt után, a hatodik megszépült homlokzat a VG Kft. információs irodája lesz.

Új munkatársakat vettünk fel az év elején a Városkarbantartási Munkacsoportunkba. Szükség is van a munkáskezekre, hiszen már nem veszünk igénybe külsős vállalkozót a zöldfelületek gondozásához. A munkacsoport a gondos gazdája a füves-fás területeknek, a virágágyásoknak a város egész területén. Jelen pillanatban a gallyazási munkákat végzik, melyhez a közeljövőben gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve aprítógépet vásárolunk. A déli városrészben a napokban fejezték be a csapadékvíz elvezető rendszer tisztítását, most a keleti városrészben dolgoznak kollégáink. Ezzel a munkával jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a tavasszal-nyáron tapasztalható özönvíz jellegű esőzések alkalmával ne kerüljenek víz alá a város mélyebben fekvő részei.”

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: