Tapolcán tartotta első konferenciáját a Szövetség az Innovatív Alapellátásért

A nemrégiben megalakult Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) céljául tűzte ki, hogy az egyre tarthatatlanabb alapellátási rendszer megújításáért küzdjön. A cél érdekében konferenciasorozatba kezdtek, melynek első helyszíne a tapolcai Hunguest Hotel Pelion volt.

Szegedi Judit, a szervezet alapító tagja elmondta, hogy a kezdeményezés Miskolcról indult, ahol nagy gondok vannak az alapellátásban.

“Évek óta egyre romló tendenciát mutat az alapellátási rendszer helyzete, az országos szintű problémákat Miskolcon a saját bőrünkön tapasztaljuk. Betöltetlen praxisok, kiöregedő orvosok, adminisztratív feladatok tömkelege, és természetesen a legfőbb baj, a forráshiány pár év múlva a betegellátást fogja veszélyeztetni. Ha nem teszünk semmit, el fogunk jutni oda, hogy az egész rendszer összeomlik. Úgy hiszem, hogy a szakmabeliek összefogással, véleményeikkel, tapasztalataikkal képesek egy új alapokon nyugvó, innovatív alapellátási rendszert kialakítani, erre javaslatot kidolgozni. A Szövetség az Innovatív Alapellátásért most egy konferenciasorozatba kezdett, melynek első állomása Tapolca, ahol Dr. Kollai Balázs, Dr. Kincses Gyula, és Dr. Ajtay András színvonalas előadását hallgathatták meg a meghívott környékbeli háziorvosok.”

A konferenciát Szegedi Judit nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket, és pár szót szólva a szövetség terveiről, céljairól. Ezután a vendégként meghívott Rig Lajos országgyűlési képviselő és Dobó Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Dobó Zoltán nagyon örült annak, hogy Tapolca városa szolgált első helyszínéül a rendezvénynek, Rig Lajos pedig elmondta, hogy kiemelkedően fontosnak tartja az alapellátás és az orvoshiány kérdését.

“Egyértelmű, hogy változtatások szükségesek az alapellátásban, hiszen egyre többször halljuk, hogy a szakember- és eszközhiány fennakadásokat okoz a betegellátásban. Minél hamarabb kell cselekedni, mert már az utolsó órában vagyunk. Tapolcán jelenleg folyamatos és megfelelően biztosított az alapellátás, de a testvérvárosunk már nincs ilyen szerencsés helyzetben. Sümegen a három körzetben jelenleg két háziorvos praktizál, jövőre már azonban csak egy marad, így komoly gondban van most a városvezetés. Mindent meg kell tenni, hogy vonzóvá váljon a háziorvosi pálya a friss diplomások számára, hiszen csak így rendeződhet a helyzet. A Szövetség az Innovatív Alapellátásért céljai nagyon szimpatikusak, megtiszteltetés számomra, hogy meghívtak az első konferenciájukra, nagyon érdekes előadásokat hallhattunk.” – nyilatkozta nekünk Rig Lajos.

Az első előadó Dr. Kincses Gyula volt, aki az alapellátás jelenlegi problémáiról, kihívásairól, jövőjéről beszélt. Kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer a korstruktúra miatt nem tartható fent, a változtatás feltétlenül szükséges, azonban nem szabad szétrombolni azt, ami még működik. A szakember úgy véli, hogy nem lehet egy egységes modellt alkotni, inkább a lehetőségekhez és az igényekhez adaptált megoldások kellenek. Felvetéseiben szerepel a csoportpraxisok kialakítása, illetve a diplomás nővérek növekvő szerepe az alapellátáson belül.

Ezt követően Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke beszélt, aki a Dr. Kincses Gyula-féle közös egészségügyi minimum tervezetről készült felmérésük eredményeiről számolt be. A szakmai anyag téziseiről október 13-15-én Harkányban a Baranya Megyei háziorvosok fórumán készítettek felméréseket arról, hogy a háziorvosok azokat mennyire tartják fontosnak és mennyire hiszik el, hogy győzelem esetén az ígéretet tevők meg is valósítják.

Végül Dr. Ajtay András, volt OEP főosztályvezető a jelenlegi politikai pártok egészségügyi választási programjait vetette össze. A Fidesz kapcsán felelevenítette, hogy az elmúlt nyolc évben százmilliárdokat fordítottak stadionokra, míg az egészségügy tragikus állapotban van, messze a nyugati színvonaltól. Az ellenzéki pártok esetében is ismertette a egészségüggyel kapcsolatos ígéreteket, már ha volt egyáltalán ilyenük.

Az előadások után lehetőség volt kérdések feltevésére, illetve véleménynyilvánításra. A résztvevők egyaránt hasznosnak, érdekfeszítőnek találták a konferenciát, melyet egy svédasztalos vacsorával zártak.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: