Rig Lajos a pályázati pénzek körüli korrupcióra hívta fel a figyelmet

2017. december 4-én politikai vita folyt a parlamentben a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról. Helyi példákat felhozva Rig Lajos is hozzászólt a témához:

“Van olyan megyei közgyűlési alelnök a választókerületemben ‑ ő politikai ellenfelem is ‑, aki az uniós forrásokat és közpénzt politikai haszon céljából használja fel úgy, hogy még a szabályokat is megszegi. Például Halimbán 2017. június 17-én tette közzé egy internetes portálon, a Facebookon: “tanévzárón adtam át polgármester úrnak azt a pályázati határozatot, amely értelmében 45,5 millió forintot nyert. Ebből egy iskolát újítanak majd fel.” Ez volt június 17-én. Csak van egy kis probléma, a támogatott pályázatoknál ez szeptember 20-án jelent meg. Zárt ülésen történt ez a határozat, tehát addig ki se mehetett volna ez az információ. Még a polgármester úr sem tudott róla, nemhogy az Államkincstár.

Még egy eset, Gógánfa. 67 milliós TOP-os pályázat ugyanúgy polgármesternek, csapadékvíz, árok, járdák és orvosi rendelő. Három pályázat, amelyből az egyik szintén szeptember 20-ai határozat, és ezt június 14-én adta át. Megkérdezném államtitkár urat vagy asszonyt, hogy mennyire logikus vagy mennyire szabályszerű az, hogy egy támogatott pályázati határozat egy laminált lap. Ha ennyire komolyan vesszük az európai uniós pályázati források odaítélését, akkor valami komolyságot adjunk már neki, és ne egy laminált lapot adjunk a polgármester úrnak, úgy, hogy ez zárt ülésen történt határozat. Ki se jöhetett volna onnan.

Badacsonyban ugyanez a hír, 784 millió, és abból az utolsó szintén csak szeptember 20-án jelent meg. Még egy szabályszegés. Az az érzésem, hogy lassan bíróságra kell majd mennünk ezek miatt.

A politikai haszonszerzésről még annyit, és most már sajnos nem is titkolják helyben a fideszesek, hogy Tapolcán a helyi Fidesz elnöke, aki 2014-ig polgármester volt, és akkor leváltotta a Jobbik, illetve most a regnáló gazdasági igazgató szerepét tölti be a tapolcai kórházban, egy politikai állást tett oda, élő egyenes adásban a tévében elmondta azt, hogy a pályázati pénzek odaítélése a helyi Fidesz támogatása nélkül nem lehetséges.

Ez így működött régen, és így működik most is. Ha bárki bármi mást mond, az hazudik. Most ő hazudott vagy önök hazudnak? Azt gondolom, hogy ez politikai belenyúlás ebbe a pályázati rendszerbe, hiszen önök is azt mondták, hogy a pályázat sikerét az dönti el, hogy van‑e rá forrás, jó‑e a pályázat, amit beadtak, illetve a helyi érdekeket szolgálja-e. Olyan negyedik pont nincs véleményem szerint, hogy a helyi Fidesz-támogatás is kell hozzá. Ha ez így van, akkor már nagyon rossz irányba mennek a dolgok, ezeknek pártpolitika-mentesen kellett volna eldőlniük. Sajnos Ajkán is ugyanez a helyzet. Aki nem a kormánypárt polgármestere és képviselője, az nem kap.

Tehát ezekkel a pályázati pénzekkel, amelyek nagy része közpénz, kampányolni gusztustalan, nem is szabályszerű, és törvényellenes, azt gondolom. De majd 2018-ban a választók erről is dönteni fognak.

Forrás: parlament.hu és YouTube

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: