Itt az igazság a tapolcai sürgősségi fogadóhelyről!

Mi az előzmény?

A tapolcai kórház ügye 2012 óta téma a környékbeli lakosok között, hiszen akkor egy elhamarkodott és magalapozatlan döntéssel megszüntették a Deák Jenő Kórház belgyógyászati és sürgősségi osztályát. Az intézkedés nagy port kavart a városban, Rig Lajos, a tapolcai kórház szakszervezetének elnökeként aláírásgyűjtésbe kezdett a kórház megmentéséért, azonban a fideszes vezetést nem érdekelte a szakma és a helyiek véleménye.

2015. január 8-án elhunyt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő, így 2015. április 12-ére időközi választást tűztek ki. Hamar kiderült, hogy a kampány fő témája az egészségügy, és azon belül is a tapolcai kórház ügye lesz. Rig Lajos jobbikos jelölt kijelentette, hogy mandátumszerzése esetén továbbra is a tapolcai aktív ágyak visszaszerzéséért fog küzdeni. Hasonló ígérettel állt elő a fideszes jelölt, Fenyvesi Zoltán, aki arról biztosította a választópolgárokat, hogy a választás eredményétől függetlenül visszaadják a korábban elvett aktív ágyakat.

Ki mit tett a választások után?

A fideszes Fenyvesi Zoltán alulmaradt a küzdelemben, és hiába hangoztatott korábban szépen csengő ígéreteket, a kormány semmit nem tett a tapolcai kórház ügyében. A helyi Fidesz megnyilvánulásai szerint nem okozott semmilyen problémát a struktúraváltás.

Rig Lajos országgyűlési képviselőként számos alkalommal felszólalt a tapolcai aktív ágyak visszaszerzésének érdekében, folyamatosan tájékoztatta a választópolgárokat közösségi oldalán a témával kapcsolatban, adományokat szerzett a kórháznak, valamint ez év elején kezdeményezte egy sürgősségi fogadóhely létrehozását Tapolcán. A képviselő 2017 februárjában felkereste az egészségügyért felelős államtitkárt, Ónodi-Szűcs Zoltánt, hogy felvázolja neki a helyi problémát.

Rig Lajos közérdekű adatigényléssel fordult az ajkai Magyar Imre Kórházhoz, és az Országos Mentőszolgálathoz is, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a tapolcai kórházátalakítás után nagymértékben megnövekedtek a környező kórházak és mentők terhei. A képviselő ezután ismét személyesen egyeztetett az államtitkárral, akit a bizonyítékok és a beszédes adatok meggyőztek, így ígéretet tett arra, hogy szeptemberben létrejöhet a sürgősségi fogadóhely.

„Nincs akadálya a sürgősségi fogadóhelynek, látom az általad alátámasztott adatokból, esetekből, hogy valóban szükség van rá! Az a baj, az igények végtelenek, a pénzek meg végesek, allokálni a legjobb tudásunk szerint kell, ebbe belefér a sürgősségi fogadóhely, ezzel nincsen gond.” – hangzott el az államtitkártól a megbeszélés alatt.

Az államtitkár először augusztus végére ígérte az aláírást, majd arról volt szó, hogy egy egészségügyi salátatörvénybe teszik bele a képviselő javaslatát. Egyik sem teljesült, így a képviselő a parlament falai között ismét beszélt Ónodi-Szűcs Zoltánnal.

Ki bukkant fel ismét a színen?

2015 tavasza óta a Fidesz nagyon mélyen hallgatott a tapolcai kórház ügyéről. A napokban azonban ismét kapcsolt Fenyvesi Zoltán, hiszen közelednek a választások, és közösségi oldalán Rig Lajos szlogenjét – “Sürgősségi fogadó helyet Tapolcára!” – osztotta meg. Közel két és fél év után hirtelen fontos lett a kórház ügye, és azonnal “egyeztetett” is a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének fideszes alelnöke azzal az államtitkárral, aki már júniusban kezet fogott Rig Lajossal a sürgősségi fogadóhely létrehozására.

Újabb eset bizonyítja a sürgősségi fogadóhely szükségességét

A közelmúltban szomorú eset tette ismét egyértelművé, hogy haladéktalanul létre kell hozni a fogadóhelyet Tapolcán. A Tapolca-Diszelben megrendezésre kerülő András-napi bormustrán az egyik helybéli összeesett, a keringése leállt. A rendezvényen Rig Lajos is részt vett, és mentős tapasztalataira tekintettel azonnal elkezdte a szakszerű újjáélesztést, és irányította a mentést. Körülbelül 7 perc eltelt, mire rendes diszpécsert tudtak kapcsolni, akitől esetkocsit, vagy kiemelt mentőegységet kértek. Az újjáélesztés sikeres volt, azonban az első mentőre több mint 12 percet kellett várni, ráadásul az nem is volt megfelelően felszerelve, a megfelelő szintű mentőegység 17 perc alatt ért oda, de addigra az ötvenes férfi keringése és légzése ismét összeomlott. A diszeli fiatalembert végül nem sikerült megmenteni, pedig ha a mentőnek Ajka helyett elég lett volna Tapolcára szállítani egy ittas személyt, valószínűleg elkerülhető lett volna a tragédia.

Korábbi cikkeink a témában:

Rig Lajos a 2018-as országgyűlési választások jobbikos jelöltje

Sürgősségi fogadóhellyel bővülhet a tapolcai kórház

Mi is az a sürgősségi fogadóhely és miért van szükségünk rá?

Szakmai beszélgetést szerveznek a sürgősségi fogadóhely kapcsán

A sürgősségi fogadóhelyről tartottak kerekasztal beszélgetést

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: