Ilyen időre számíthatunk hétvégén

Időjárási helyzet Európában:

Közép-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, területén napos és tartósan borult, ködös területek egyaránt előfordulnak. A csúcshőmérséklet döntően fagypont közelében alakul. Eközben a magasnyomás keleti peremén a balti államoktól Fehéroroszországon és Románián át egészen a Jón-tengerig hullámzó frontálzóna húzódik. A front mentén sokfelé hull csapadék; eső, havas eső, havazás vegyesen. A Balkán-félszigeten nagy területen fordult elő 40 mm körüli csapadékmennyiség, sőt Albániából 85-120 mm-es csapadékösszegeket is jelentettek! A fronttól keletre délies áramlással meleg levegő érkezik a Fekete-tenger nyugati partvidékeire is, a Duna-deltában például 15 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egy délkeletre, keletre elvonuló ciklon alakítja, sokfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és hajnaltól délkelet felől havazás kezdődik, de a keleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap napközben a Dunántúl keleti felén helyenként, a Dunától keletre sokfelé várható csapadék: eső, havas eső, hó vegyesen, de délutántól már döntően hó, estétől ugyanakkor nyugat felől szűnni kezd a csapadék. Néhány cm vizes, tapadó hóra az Alföld keleti felén lehet számítani. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten vasárnap is megerősödik az északi, északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7 fok között alakul, -5 fok körüli értékekre a Bakony, a Gerecse, a Pilis és a Börzsöny környékén számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +4 fok között várható.

Forrás: MTI

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: