2 év felfüggesztett az ittas sofőrnek, aki miatt amputálni kellett egy férfi lábát

A Veszprémi Járásbíróság a 2017. november 20. napján kihirdetett ítéletével a vádlottat ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott éjszakai sötétségben, ittas állapotban közlekedett személygépkocsival Balatonfőkajár külterületén. A vádlott közlekedésével azonos időben, a vádlott menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sáv melletti útpadkán, azzal megegyező irányban állt műszaki meghibásodás miatt egy hajószállító pótkocsi, mellyel párhuzamosan, a vádlott haladási irányával szemközti forgalmi sávban a sértett által, autómentés céljából leállított, tompított világítással, ködlámpával, vészvillogóval megvilágított, illetve a kabintetőn figyelmeztető jelzést működtető autómentő tehergépkocsi parkolt. A tehergépjármű elé elakadásjelző háromszög is ki volt helyezve, valamint az útpadkán leállított pótkocsi két háromszög alakú prizmával volt felszerelve.

Miközben a fényvisszaverő ruházatot viselő sértett a meghibásodott pótkocsi bal hátsó kerekénél a műszaki mentést végezte, a vádlott az útszakaszon megengedett 110 km/h sebességkorlátozáshoz képest 110-122 km/h sebességgel haladva, ittasságából kifolyólag csak késedelmesen észlelte az autómentő jelenlétét és fékezése ellenére 85-93 km/h sebességgel frontálisan az autómentő tehergépkocsi elejének ütközött, melynek során a meghibásodott pótkocsi hátsó kerekénél a műszaki mentést végző és a fékezés hangjaira felfigyelő, ezért az autómentő tehergépkocsi motorház-tetejére sikertelenül felugrani próbáló sértettnek a bal lába az ütköző autók közé beszorult. A baleset következtében a sértett bal lábszárát amputálni kellett, mely sérülés 8 napon túl gyógyuló maradandó fogyatékosságot eredményezett.

Fellebbezés hiányában az ítélet első fokon jogerőre emelkedett.

Forrás: Veszprémi Törvényszék

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: