Ötből csak két pártot érdekelt a droghelyzet

Tegnapi napon került sor a Rig Lajos által kezdeményezett, “A kábítószerrel és a kábítószernek nem minősülő egyéb tudatmódosítókkal kapcsolatos szabályozás vizsgálata” témájú ötpárti egyeztetésre, ahol dr. Zacher Gábor szakember vázolta fel a jelenlegi droghelyzetet. Az öt parlamenti pártból csak kettő – a Jobbik és az LMP – vett részt a beszélgetésen.

A végül kétpártira sikeredett egyeztetés elején Rig Lajos köszönetét fejezte ki Zacher Gábornak és az LMP megjelent munkatársainak a részvételért, és sajnálatát fejezte ki, hogy a kormánypártokat, illetve az MSZP tagjait nem érdekli az egyre rosszabb droghelyzet. Hangsúlyozta, hogy a drogkérdés nem pártpolitikai kérdés, mindannyiunk közös érdeke, hogy javulást érjünk el ezen a területen.

A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy főleg a szintetikus tudatmódosító szerek okoznak egyre nagyobb problémát Tapolcán is, azonban jelenleg nincs megfelelő eszköz ennek a jelenségnek a visszaszorítására. Véleménye szerint jó szabályozás és megfelelő társadalompolitikai megoldások szükségesek, valamint azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzati szinten fektessenek nagyobb hangsúlyt a droghasználat csökkentésére.

Dr. Zacher Gábor elmondta, hogy mindig lesz droghasználó, ezt nem lehet teljesen megszüntetni, azonban megfelelő eszközökkel csökkenteni lehet a számukat, rá kell vezetni a fiatalokat, hogy nyomás alatt is jó döntéseket tudjanak hozni. Megfelelő értékrenddel kell felruházni a gyerekeket, ez pedig a szülők felelőssége, hiszen kiemelt szerepe van annak, hogy a gyerek mit lát otthon, milyen példát mutatnak neki a szülei. Éppen ezért társadalmi gyökerű a probléma, ha otthon nem foglalkoznak a gyerekkel, nincs megfelelő kommunikáció, vagy esetleg a szülők alkoholisták, vagy mélyszegénységben élnek, sokkal valószínűbb, hogy a gyermek pillanatnyi örömök kedvéért kétes szerekhez nyúl.

A szakember felelősnek tartja a médiát is, hiszen az csak szenzációhajhászásra használja fel a kábítószerrel kapcsolatos megdöbbentő eseteket, ahelyett, hogy felületet biztosítanának a problémáról, annak gyökereiről és a jövőképről szóló cikkeknek, beszélgetéseknek.

Megtudhattuk, hogy 2009-ben nagy dizájnerdrogrobbanás következett be, azóta egyre csak nő a használók és a szerek száma is. A főorvos megdöbbentő statisztikai adatokkal mutatta be a droghelyzet súlyosságát. A szegények, a 8 általános osztálynál alacsonyabb végzettségűek körülbelül 27%-a fogyasztó, de magas az arány a diplomás, értelmiségiek körében is, közel 16%-uk drogok által akar kiszakadni a mindennapi hajtásból.

Különösen veszélyesnek tartják a szakemberek a biofű, vagy más néven “spice” elnevezésű szintetikus szert, hiszen nem lehet tudni, pontosan miket tartalmaz, és a hatáserőssége is nagyon széles skálán mozog, ami akár a marihuána egyharmada, de akár harmincszorosa is lehet. A kiszámíthatatlan összetételű szer rendkívül olcsó és könnyen beszerezhető, ezért nagyon népszerű a drogfogyasztók körében, főleg a fiatalabb korosztályban.

Dr. Zacher Gábor szerint megoldásként nem a kriminalizálás szolgál, hiszen a büntetésnek nincs megfelelő visszatartó ereje, hanem a megfelelő prevenció, elterelés kialakítása a társadalmi problémák javítása mellett. Elhangzott, hogy kínálat mindig lesz, ezért hiába a határvédelem megerősítése, érezhető hatással nem lesz a piacra, tehát a kereslet csökkentése hozhat egyedül megoldást.

Az ötpárti egyeztetést követően Rig Lajos sajtótájékoztatót tartott, melynek során elmondta, elsősorban nem jogi, hanem társadalompolitikai megoldások kellenek, ennek érdekében közös javaslatot kívánnak kidolgozni az LMP-vel. A képviselő szerint a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, melynek jó hátteret adhatnának az eddig kihasználatlan Egészségfejlesztési Irodák.

Rig Lajost ezután a HírTV Newsroom műsorába hívták vitára a liberális párt alelnökével az ötpárti egyeztetés kapcsán:

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: