Dráma a sümegi általános iskolában

Nagy vihart kavart a napokban egy sümegi szülő Youtube-ra feltöltött „Politikai kampány az Általános Iskolában” című videója, melyet az egyik közösségi oldalon is megosztott.

Még októberben történt az eset, mikor az egyik első osztályos tanító néni a betűvadászó feladathoz jobbikos újságot is felhasznált a változatos betűtípusok miatt. (Kedvelt és hatékony módszer az első osztályosok betűfelismerés fejlesztéséhez, hogy újságcikkeket vágnak ki, és azokból tanulják felismerni a különböző betűtípusokat. – a szerk.) A tanárnő elmondása szerint semmilyen politikai célja nem volt ezzel.

Az egyik diák édesapja először a város fideszes polgármesterénél tett panaszt, aki azonnal továbbküldte az ügyet vizsgálatra a Balatonfüredi Tankerületi Központnak.

A tanárnőt azonnali hatállyal felfüggesztették a munkavégzés alól és vizsgálatot rendeltek el. A vizsgálat eredménye a tanárnő álláspontját támasztotta alá, miszerint nem vitt politikát az iskolába és újra munkába állhatott.

Az ügyben megkérdezett szülők rendkívül felháborodtak a tanárnő meghurcolásán. Azt gondolták, a vizsgálat lezárásával elcsitulnak az indulatok, de az intézkedést kezdeményező szülő szerint nem kapta meg méltó büntetését a tanárnő, melynek facebook oldalán adott hangot.

Az ügyben megkérdeztük a térség jobbikos országgyűlési képviselőjét, Rig Lajost is:

„Hallottam a szomorú esetről már októberben is, mivel több érintett szülő megkeresett, illetve a facebookon elindított „Hét kérdése – kérdezzen a minisztertől” bejegyzésem alatt is felhívták a figyelmem rá. Magam is nagyon felháborítónak tartottam, de végül úgy döntöttem, nem kívánok megnyilvánulni az ügyben. Ismerve a sümegi városvezetés személyemhez való hozzáállását, úgy éreztem, azzal ártanék a tanárnőnek, ha nyilvánosan kiállok mellette, valamint az igaza mellett. Másrészt nem ismerem a tanárnőt, soha nem találkoztunk és nem tudok róla, hogy bármi kötődése lenne a Jobbikhoz. Úgy gondolom, ha valaki kampányolni szeretne egy iskolában – ami szerintem sem helyes! – annak nem az első osztály a célcsoportja. A Hazai Pálya ráadásul valamennyi háztartásba eljut, amelyik szülő már akarta, elolvasta az ominózus cikkeket. Elszomorító az, hogy egy ártatlan embert, aki csupán változatossá és hatékonnyá kívánta tenni az oktatást, meghurcoljanak. A tanárnő büntetést kapott, fegyelmiben részesítették, nem hinném, hogy neki, az iskolának és a városnak jót tenne bármilyen további botrány. Ellene vagyok annak, hogy politikai haszonszerzés céljából ártatlan embereket használjunk fel, ezért arra kérem az érintett szülőt is, ne szítsa a tüzet, mert az egy esetleges média-lavinát indíthat el. Elgondolkodtató, vajon, ha valamelyik  kormány-közeli sajtó cikkével történik mindez, szóvá mernék-e tenni és járna-e érte fegyelmi?

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: