Rig Lajos az újraélesztés világnapja alkalmából szólalt fel a parlamentben

Rig Lajos hétfőn napirend előtti felszólalásra jelentkezett a parlamentben, melynek apropóját az október 16-án tartott újraélesztés világnapja adta. Ezt a világnapot Magyarországon 5. alkalommal tartották meg. Számos helyen, köztük Tapolcán, Sümegen és Ajkán is lehetőségük volt laikusoknak elsajátítani szakemberek segítségével az újraélesztés módszerét.

A képviselő elmondta, hogy Magyarországon körülbelül 30 percenként esik valaki hirtelen szívhalál áldozatává, pedig az elhunytak kétharmadát meg lehetne menteni szakszerű újraélesztéssel. Mindenki figyelmébe ajánlott egy nagyon hasznos applikációt, a Szív City-t. Az app regisztrált önkéntes tagjai riasztást kapnak, ha közelükben valakinek megáll a szíve, így az újraélesztést még a mentők kiérkezése előtt meg lehet kezdeni.

Rig Lajos kitért az elsősegély oktatással is foglalkozó mentősök helyzetére, kiemelve a még mindig alacsony fizetést, a szakmai megbecsülés hiányát, és a mentősökre leselkedő veszélyekről is szó esett. Megoldandó feladatként felvetette, hogy az OKJ-s továbbképzés lehetőségét biztosítani kell az érettségivel nem rendelkező mentődolgozóknak is.

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: