Tapolca felveszi a harcot a drogokkal szemben

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere Facebookon hívta fel a figyelmet a településen komoly problémákat okozó, és egyre gyakoribb droghasználatra. A városlakókat is zavarja a jelenség, hiszen a tudatmódosítók hatása alatt álló -főként fiatalkorú – személyek sokszor fényes nappal, köztereken csapják szét magukat veszélyes drogokkal. A város megelégelte, hogy egyre több fiatal él kétes eredetű szerekkel, így harcot hirdetett a droggal szemben.

A kábítószer-fogyasztók körében egyre népszerűbb a herbálként elnevezett szintetikus drog, ez a szer Tapolcán is különösen keresett. A “biofűként” is elhíresült dizájnerdrog az elmúlt években terjedt el Magyarországon, főként mert sokféle, könnyen beszerezhető adalékanyagokból olcsón előállítható. Általában egy külföldről származó fehér por az alapja, melyet valamilyen oldószerrel felhígítanak, majd a keveréket valamilyen szárított növényhez adják. A megtévesztő ‘herbál’ elnevezés azt sugallja, hogy egy természetes szerről van szó, pedig erről szó sincs. Különösen veszélyes tehát, mert nem tudni 1-1 adaghoz milyen vegyszereket, káros anyagokat kevernek.

A polgármester személyesen is tapasztalta a jelenséget a Nagyköz utcában, melynek során haladéktalanul rendőrségi intézkedést kért. A posztra érkező reakciókból azonban kitűnik, hogy a város más pontjain is komoly gondot okoz a tudatmódosító szerek használata, problémás környéknek jelölték meg a Batsányi János utca, Csobánc utca, Zöldfa utca, Jókai utca, Tópart környékét is. Többen panaszkodnak dülöngélő, céltalanul mászkáló fiatalokra, sokan aggódnak, hogy gyermekeiknek ezzel kell szembesülniük hazafele az iskolából, vagy különórára menve.

Dobó Zoltán amellett, hogy a rendőrséget határozott fellépésre szólította fel, megkereste Rig Lajos országgyűlési képviselőt is, annak érdekében, hogy a probléma az Országgyűlés falai között is figyelmet kapjon. A kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozás nem túl hatékony, hiszen csak a már ismert szerek hatóanyagai kerülhetnek tiltólistára. A dizájnerdrogok készítői pedig folyamatosan változtatják a hatóanyagokat, hogy így “legális” szert állítsanak elő. Éppen ezért nehéz fellépni az ilyen szereket előállító és forgalmazó személyek ellen.

Az ügyben megkerestük Rig Lajos képviselő urat, aki elmondta, hogy egyeztet a kodifikációs osztállyal, és megvizsgálják, milyen törvényi szabályozás segíthet visszaszorítani a droghasználatot és a kábítószer terjesztését. Rig Lajos felvette a kapcsolatot a téma neves szakértőjével, Dr. Zacher Gáborral, hogy minél hatékonyabban, szakmai szempontok alapján tudják megvizsgálni a kérdést.

“Az Országgyűlés elé viszem az ügyet, hiszen olyan országos problémáról van szó, amelyre nincs jelenleg megoldás. Szakmai javaslatokra van szükség, szerencsére Dr. Zacher Gábor toxikológus szakértelmére is számíthatunk, hogy érdemben megvizsgáljuk a kérdést. A törvényi szabályozás nehézkes, hiszen a drogbizniszben utazók gyorsan alkalmazkodnak, és folyton változtatják a szerek hatóanyagait, amelyekre azután már nem vonatkoznak a Btk. rendelkezései. A kábítószerfogyasztás elsődlegesen társadalmi problémák következménye, így szociológiai szempontokat is figyelembe kell venni, hogy hatékonyan léphessünk fel a drogok ellen.” – közölte velünk Rig Lajos.

 

Forrás: Facebook

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: