A sürgősségi fogadóhelyről tartottak kerekasztal beszélgetést

Az Egészségügyi Nyugdíjas Klub kötetlen beszélgetésre hívta el a tapolcai Deák Jenő Kórház dolgozóit, hogy megvitassák, kell-e sürgősségi fogadóhely a városi kórházba. Az eseményre vendégként meghívták Dobó Zoltán polgármestert és Rig Lajos országgyűlési képviselőt is, aki felvetette a sürgősségi fogadóhely szükségességét, és létrehozása érdekében az egészségügyért felelős államtitkárral folytatott tárgyalásokat.

Nagy érdeklődés kísérte a szakmai egyeztetést, sok jelenlegi és korábbi kórházi dolgozó is tiszteletét tette az eseményen. A sürgősségi fogadóhellyel kapcsolatos álláspontokra, fejleményekre mindenki kíváncsi a környéken, és ez különösen igaz az érintett egészségügyi dolgozókra.

A sürgősségi fogadóhely létjogosultságát az adja, hogy 2012-ben struktúraváltás címén megszüntették a tapolcai kórház aktív ágyait, így a betegek nagy részét most az ajkai kórházban látják el. Túlterheltek a mentők, túlterheltek az ajkai kórház dolgozói, a Tapolca és környékbeli ellátásra szorulóknak pedig körülményes a városok közötti utazást megoldani. A sürgősségi fogadóhely célja, hogy bizonyos esetekben Tapolcán is el lehessen látni azokat a betegeket, akiket eddig csak Ajkán tudtak, ezzel csökkenne a Magyar Imre Kórház és a mentőszolgálat leterheltsége, és növekedne a betegbiztonság.

A 2012-es funkcióvesztés óta egyre inkább kiüresedett a tapolcai kórház, amely sok tapolcai lakos elégedetlenségét váltja ki. Igény van egy teljes értékű, jól működő kórházra, ebben minden megjelent egyetértett. Elhangzott, hogy a kórházat lentről kell kezdeni újra felépíteni, melynek első állomása lehetne a sürgősségi fogadóhely kialakítása. Funkcióval kell feltölteni a Deák Jenő Kórházat, mert ez az egyetlen esélye, hogy hosszútávon működőképes legyen. Korábban már szó volt arról is, hogy a kormány ki akarja szervezni a krónikus ágyakat a szociális szférába, így nem tudhatjuk, milyen változásokkal kell a kórházaknak a jövőben szembenézniük.

Aggályként a szakemberhiányt nevezte meg néhány kórházi dolgozó, hiszen állításuk szerint most is kevesen vannak, a növekvő feladatokhoz pedig több szakemberre lenne szükség. Ismeretes, hogy az egészségügyben országos szintű, komoly probléma a szakemberhiány, amelynek csökkentésére pártokon átívelő, egészségügyi tervezet szükséges.

 

 

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: