Megkezdődött az őszi parlamenti ülésszak

A tegnapi napon kezdetét vette az őszi parlamenti ülésszak, ami máris parázs vitákkal és érdekes szavazásokkal is szolgált.

A vezérszónoki felszólalások erős kezdést adtak az ülésnek

A miniszterelnök, Orbán Viktor napirend előtti felszólalásából megtudhattuk, hogy persze minden rendben az országban, dübörög a gazdaság, nőnek a fizetések, kicsi a munkanélküliség, csökken az államadósság, az iskolák terén is minden szép és jó. Persze nem maradhatott ki a beszédből és jóízű Soros Györgyözés és Brüsszelezés sem.

Orbán Viktor szavaira először Vona Gábor, a Jobbik elnöke reagált. Megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP-nek a kétharmados többségével minden lehetősége megvolt, hogy jó irányba terelje az országot, azonban nem éltek ezzel a páratlan lehetőséggel. Szerinte a 2018-as választás tétje az lesz, hogy folytatódik-e a leszakadás Orbánnal, vagy eljön a felemelkedés Orbán nélkül.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint a valóság köszönőviszonyban sincs a miniszterelnök szavaival, aki minden hétre talál magának új ellenségképet, amivel hadakozhat. Ezalatt a magyar családok napi szintű problémáira nem érkezik segítség.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett sem kímélte a Orbán Viktort, elmondta, hogy akármilyen magabiztosak is a kormánypárti politikusok, bizony ledönthető az az erőd, amelyet felépítettek. Elmondta többek között, hogy Magyarországnak a technikai fejlődés mellé kell állnia, hogy nyertese lehessen az új okos-korszaknak.

A KDNP-s Harrack Péter a menekültkérdést tette központi témájává, kiemelve a kulturális különbségek árnyoldalait.

Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője sorra vette az ellenzéki felszólalásokat, és személyeskedő stílusban, ahogy tőle már megszokható. A korrupció kapcsán a 4-es metró ügyét emlegette, majd jó fideszes módjára Sorosozott és Kovács Bélázott egy jót.

Orbán Viktor érdemben nem igazán reagált az ellenzéki felszólalók mondataira, inkább ő is a személyeskedést választotta.

Egyhangúlag elfogadott törvények

Két kérdésben is egyhangúlag döntött az Országgyűlés, ami elég ritka jelenség.

Minden jelenlévő támogatta “a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” elnevezésű javaslatot, melynek tartalma alapján a magyar Országgyűlés felhívja az Ukrán vezetőket arra, hogy tartózkodjanak a jogszabály hatályba léptetésétől, mivel az sérti a demokráciát és a jogállamiságot.

Ugyancsak egyöntetűen támogatta a a parlament a Jobbik törvénymódosító-javaslatát, melyben a korrupciós ügyek elévülési idejét 12 évre emelték.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: