Az ajkai környezetszennyezés ügye is csak a választások előtt fontos a Fidesznek

Az Ajka környéki lakosságot évek óta foglalkoztatja a helyi Bakonyi Erőmű Zrt. környezetszennyező tevékenysége, a városban sokan szenvednek az állandó koromtól. A város vezetése a kezdetektől igyekezett a problémára megoldást találni, először az erőművel együttműködve, majd a helyzet elmérgesedése után a környezetvédelmi hatósághoz, rendőrséghez és bírósághoz is fordultak. A tulajdonosváltás ismeretében az erőmű leendő új tulajdonosával is egyeztettek a lehetőségekről.

Az elkeseredett lakosok közül többen is Rig Lajos országgyűlési képviselőhöz fordultak, aki írásban megkereste a környezetvédelemért felelős minisztert, személyesen egyeztetett az illetékes szakemberekkel a Földművelésügyi Minisztériumban, és a környezetvédelmi hatóság vezetőjével is felvette a kapcsolatot azért, hogy az erőmű jogsértő magatartásának véget lehessen vetni.

És mit tett a hosszú évek alatt a helyi Fidesz?

Legfőképpen semmit. Asszisztáltak az erőmű környezetszennyezéséhez, hiszen a saját érdekeik ezt diktálták. Idén márciusban még a Bakonyi Erőmű Zrt. segítségével osztogatta Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP Veszprém megye 3. sz. választókerületi elnöke a tűzifát, a fideszes kötődésű Info TV Ajka diagramokkal próbálta bizonygatni, hogy az erőmű környezetterhelése mennyivel csökkent, a probléma elbagatellizálása és elhallgatása állt a Fidesz érdekében, egészen mostanáig.

Az erőmű fideszes érdekeltsége a tulajdonosváltással megszűnik, így a választások előtt hirtelen nagyon fontos lett az ajkai környezetszennyezés ügye. Az elmúlt több mint két évben nem számított a lakosok panasza, azonban a választások közeledtével szívesebben tündökölne Fenyvesi Zoltán a megmentő szerepében. Gyorsan tartottak is egy sajtótájékoztatót, amiben úgy állították be, mintha Fenyvesi Zoltán, és Ravasz Tibor ajkai önkormányzati képviselő a Bakonyi Erőmű Zrt. leendő tulajdonosával, a VEOLIA-val történt tárgyalása után hirtelen megoldódna a probléma.

Hiába jön két év után a Fidesz, hogy jó színben tetszelegjen a választások közeledtével, az ajkaiak nem felejtenek. Nem felejtik el, hogy kormot kellett takarítaniuk nap mint nap, és hogy a szennyezett levegőt kellett beszívnia kicsiknek és nagyoknak, míg a Fidesz szerint nem volt itt semmi baj. Ahogy azt sem felejtik el, hogy politikai érdekek mentén a megyei közgyűlés fideszes többsége nem támogatta az ajkai TOP-os pályázatokat, mert azzal, hogy a benyújtott 14 pályázatból csak kettőt nyerhetett meg a város, nem a szocialista városvezetéssel szúrtak ki, hanem valamennyi ajkai lakossal.

Rig Lajos az alábbi közleményt adta ki a témában:

Az ajkaiak tisztább levegőt érdemelnek!

A Fidesz két év után még mindig nem ismerte fel, hogy Ajkán milyen komoly problémát okoz az ott élőknek a pernyehullás, de ismét igyekszik úgy beállítani, mintha ő oldaná meg a helyzetet. Ajka város polgármestere már több, mint egy éve folytat tárgyalásokat a Veolia Zrt-vel. A Fidesz hazudik, mert évekig hallgatott az ajkai környezetszennyezés ügyében, elbagatellizálta a kérdést, és ezzel az Erőmű érdekeit képviselte. A Jobbik a megoldást sürgeti és hónapok óta kitart az álláspontja mellett, miszerint minél előbb szüntessék meg az illetékesek a környezetszennyezést kiváltó okokat és tartsák be a jogszabályokat!

Rig Lajos
országgyűlési képviselő

 

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: