Válasz érkezett Rig Lajos kérdésére koromügyben

Rig Lajos második alkalommal fordult Fazekas Sándor miniszterhez az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. környezetszennyezésének ügyében. A parlamenthez benyújtott írásbeli kérdésben tájékoztatást kért az eddigi intézkedésekről, valamint számonkérte, hogy miért nem javult a helyzet az évek alatt. A miniszteri válasz után rendkívüli ülésre összeült az ajkai képviselő-testület is, ahol a fő téma szintén a korom volt.

Sok éve szenvednek már az ajkai lakosok az erőműből távozó pernyétől és koromtól, de eddig nem sikerült megoldani a problémát. A témában készült összefoglalónkat itt olvashatják:

Korom lepi el évek óta Ajka városát

Az országgyűlési képviselőhöz többen is fordultak az ügyben, közbenjárását kérve, így 2017. augusztus 7-én ismét megkereste a környezetügyért felelős minisztert:

Rig Lajos levelére Fazekas Sándortól érkezett válasz:

Ajkán ezután augusztus 28-ára összehívták a képviselő-testületet, melynek fő témája az erőmű környezetszennyezése volt.

Schwartz Béla polgármester bevezetőjében elmondta mennyre felháborító, hogy a problémát a szőnyeg alá söprik, ahogy az is, hogy Rig Lajos beadványára a miniszter olyan választ küld, amelyből egyértelműen látszik, hogy fogalmuk sincs mi a helyzet Ajkán. Hozzátette, hogy a kormány mellett a környezetvédelmi hivatalok sem tesznek semmit már évek óta a káros kibocsátás megszüntetése végett. A szocialista képviselők mind egyetértettek abban, hogy a helyzet tarthatatlan, és a lakosok érdekében minden lehetséges eszközzel küldeniük kell a környezetszennyezés ellen. Véleményük szerint a kormány és a fideszes képviselők a környezetszennyezők oldalára álltak, mert nem segítik a probléma megszüntetését. Hozzátették, hogy ha a fideszes kormányzat valójában meg akarná oldani a problémát, akkor ahhoz nem hónapokra vagy évekre lenne szüksége, hanem egyetlen napra. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a korom, és a szennyezésből eredő megbetegedés nem válogat, minden környékbeli gyermeket, felnőttet, idős embert pártszimpátiától függetlenül érint.

Rig Lajos is szót kapott az ülésen, ahol elmondta, hogy milyen súlyos egészségügyi problémákat okozhat az évek alatt belélegzett égéstermék. Szerinte az elmúlt két év óriási türelmi idő volt, azóta az erőmű megtehette volna a szükséges lépéseket, hogy megszűnjön a környezetszennyezés. Rig Lajos felajánlotta segítségét, hogy egy törvénymódosító javaslat benyújtásával megszüntessék azt a joghézagot, amely lehetővé teszi az erőmű számára a határérték nélküli pernye kibocsátást.

Az Ajkai Szó Online élőben is közvetítette az ülést, amelyet megnézhetnek itt:

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: