Rig Lajos megkérdezte a minisztert: Mikor lesz Ajkán mammográfia?

Már több mint másfél éve nincs az ajkai Magyar Imre Kórházban mammográfia, így a betegeknek a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba kell utazniuk az ilyen vizsgálatok elvégzéséhez. Rig Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét többen is megkeresték az ügyben, így írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán egészségügyért felelős miniszterhez.

Az írásbeli kérdésben az alábbiakat kérdezte meg a képviselő:

„Ezúton érdeklődnék a Miniszter Úrtól, hogy az Ajka-környéki betegek mammográfiás vizsgálatát jelenleg hogyan, milyen módon oldják meg? Mi az oka annak, hogy az említett kórházban nem végzik el ezeket a vizsgálatokat? Terveznek korszerű digitális berendezést biztosítani a kórháznak ezen vizsgálatok elvégzése érdekében? Ha igen, mikor várható az eszköz átadása?”
A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkártól érkezett a válasz:
„Tájékoztatom, hogy az ajkai Magyar Imre Kórházban (a továbbiakban: Kórház) a HOLOGIC M-IV típusú mammográf készüléket 2004. április 29-én helyezték üzembe. A Kórház 2016. január 1-jétől áttért a digitális radiológiára. A régi készülék 2016. február 1-jétől üzemen kívül van, mivel hagyományos filmkazettával működött, és a filmelőhívó automata bérlete is megszűnt. Mammográfiás vizsgálatot 2016. február 1-jétől a veszprémi Csolnoki Ferenc Kórház magas színvonalon látja el.
A Kórház az EFOP-2.2.19-17 Járóbeteg Szakellátó Szolgáltatások Fejlesztése c. pályázat keretein belül kíván beszerezni egy új, korszerű mammográf készüléket.”
Jelenleg tehát a veszprémi kórházba kell menni mammográfiás vizsgálatra, azonban az ajkai kórház tervezi egy új, korszerű készülék beszerzését, hogy Ajkán újra elvégezhető legyen a vizsgálat.
Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: