Mi is az a sürgősségi fogadóhely és miért van szükségünk rá?

Korábban már írtunk arról, hogy sürgősségi fogadóhellyel bővülhet a tapolcai Deák Jenő kórház, azonban most végigvesszük, hogy ez mit is takar és miért van rá égető szükség.

ELŐZMÉNYEK:

A Fideszes kormányzat 2012-ben struktúraváltás néven megszüntette a tapolcai kórház aktív ágyait, a szakma és a lakosság érdekeivel és akaratával szembemenve. A kórházcsonkítás ellen sokan felemelték a hangunkat, és több mint 12.000 aláírás összegyűjtésével tiltakoztak, de ezt a kormány teljesen figyelmen kívül hagyta. Az intézkedést azzal indokolták, hogy gazdaságilag jobban fenntartható lesz az intézmény, ennek ellenére azóta is folyamatosan konszolidálni kellett a kórházakat, a kórházadósság nem hogy csökkent, hanem egyre inkább nőtt. Az okok nem voltak valósak, az előre látható problémák viszont annál inkább. A megalapozatlan intézkedésektől szenvednek mai napig a környékbeliek, és a környező kórházak, amelyek nem tudtak megfelelően alkalmazkodni a megnövekedett számú feladatokhoz.

ÍGÉRETEK:

2015-ben, az időközi választásokat megelőzően felcsillant a remény, hogy a tapolcai kórház visszakaphatja elvesztett osztályait, amikor a Fidesz nagy erőkkel elkezdte a választási kampányát. A legtöbb tapolcai és környékbeli lakos megérezte a struktúraváltás negatív hatásait, így a választás központi kérdéssé vált a tapolcai kórház ügye. Ezen felbuzdulva a Fideszes jelölt is többször ígéretet tett a tapolcai kórház fejlesztésére, sőt, állítása szerint Orbán Viktor személyes ígéretet tett neki az aktív ágyak visszaállítására. Emellett az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor többször is azt nyilatkozta, hogy a választás eredményeitől függetlenül sor kerül az aktív ágyak visszaállítására. A választáson azonban a Jobbik jelöltje, Rig Lajos nyert, így a kormánypárti ígéretek hamar a süllyesztőbe kerültek. Rig Lajos a parlament falai között többször is számonkérte a kormányzaton, hogy mikor lesz az ígéretekből valóság.

PROBLÉMÁK:

A tapolcai kórházátalakítás után nagymértékben megnövekedtek a környező kórházak terhei, a feladatátszervezéseket azonban nem követte arányos forrásbővülés. Az ajkai Magyar Imre Kórház lett a leginkább leterhelve, az ajkai járás mellett a sümegi és a tapolcai járásból érkező betegeket is el kell látnia, ehhez azonban nincs elegendő orvos, ápoló, és eszköz, így napi problémát okoz a betegek megfelelő ellátása.

Rig Lajos közérdekű adatigényléssel fordult az ajkai kórházvezetéshez, melyben a betegszámok alakulására kérdezett rá 2011. július-augusztus, illetve 2016. július-augusztus vonatkozásában. Az adtok alapján a betegek száma kb. másfélszeresére nőtt, a tapolcai és sümegi járásból érkező betegek száma pedig megsokszorozódott a 2012-es kórházcsonkolás után.

Ugyancsak adatigényléssel fordult a képviselő az OMSZ-hez, melyből kiderült, hogy a betegek több mint fele mentővel érkezik a sürgősségire, közülük jellemzően 30-50% sümegi vagy tapolcai járásból. A sürgősségi osztályra érkező betegek nagy része 24 órán belül elbocsátásra kerül, ilyenkor pedig sokuknak körülményes a hazajutást megoldani, ha éppen nincs rokon, aki segíteni tudna, akkor megpróbálhatnak betegen tömegközlekedéssel hazajutni.

Nem csak a kórházakat érinti a túlterheltség, a mentők esetében is sokat romlott a helyzet. Országgyűlési képviselőnk erre vonatkozóan is kért ki adatokat, míg a Tapolcai Mentőállomás három mentőjárművének futásteljesítménye 2011. július-augusztusában 29.104 km volt, addig ez a szám 2016 azonos hónapjaiban 43.811 km volt, annyi különbséggel, hogy az egyik 2011-ben 12 órás szolgálatot teljesítő mentőgépkocsi 2016-ban már 24 órás szolgálatot látott el, ez azonban nem indokolja a majd másfélszeres futásteljesítményt.

Jelenleg minden tapolcai beteget a 35 kilóméterre lévő ajkai kórházba szállít be a mentő, ez hatalmas időkiesést jelent, sajnos emiatt sokszor nincs mentő, amikor szükség lenne rá. Így esett meg, hogy egy nyílt koponyatöréses gyermeknek nem jutott Tapolcán mentő, mivel épp két ittas embert szállítottak az ajkai sürgősségire, ezért a szülőknek kellett kocsival az ajkai kórházba szállítani a sebesült gyermeket. Máskor pedig egy autószerelő munkavégzés közben erősen beütötte a fejét, amikor leesett egy autó platójáról, a mentőket azonnal kihívták, de a túlterheltség miatt csak kb. háromnegyed órával később ért ki a mentőkocsi az agyrázkódást szenvedett férfihoz. Sajnos sok ezekhez hasonló eset igazolja még a mentők túlterheltségét.

Tovább súlyosbítja a helyzetet az érintett településeket összekötő út állapota, melyről korábban már szintén írtunk. A kormányzati felelősségvállalás hiányát jól mutatja, hogy nem elég, hogy a tapolcai kórház aktív ágyait megszüntették, nem elég, hogy a betegeket Tapolcáról Ajkára kell átszállítani, még a két várost összekötő út felújítására sem hajlandóak, amelyen a mentők oda-vissza járnak. A Tapolca-Nyirád közti útszakasz állapota katasztrofális, tele van kátyúkkal és 40-es sebességkorlátozó táblákkal. Ezen az úton kell a betegekkel, sérültekkel végigdöcögnie a mentőautónak minden egyes nap. A közútkezelő tájékoztatása alapján az út 2,7 milliárd forintból teljesen felújítható lenne, melyre Rig Lajos javaslatot nyújtott e az Országgyűlésnek, az erre vonatkozó javaslatát azonban lesöpörték a kormánypárti képviselők.

MEGOLDÁS:

A lehetőségekről, megoldási javaslatokról kérdeztük Rig Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét:

„Rendületlenül küzdök azért, hogy a tapolcai kórház ismét teljes értékű legyen, ennek érdekében megkerestem Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, akinek felvázoltam a helyi gondokat és igényeket tényekkel alátámasztva. Az államtitkár úr is belátta a helyzet súlyosságát, és a változtatás szükségességét, így előremutató tárgyalásokba kezdhettünk. Első körben egy sürgősségi fogadóhely megvalósulása a cél, ezután beszélhetünk a folytatásról. Rombolni könnyebb és gyorsabb, mint felépíteni, létrehozni valamit.”

A képviselő kezdeményezte egy sürgősségi fogadóhely létrehozását, hogy ne kelljen minden beteget átszállítani Ajkára. Ez a funkcióbővítés már nagyon nagy segítség lenne, hiszen a 24 órán belül elbocsátásra kerülő betegek nagyrésze így Tapolcán maradhatna, amely amellett, hogy a betegek kényelmét is szolgálja, enyhítené az ajkai kórház és a mentők leterheltségét. Az ajkai sürgősségi osztályra tapolcai és sümegi járásból érkező betegek számára is rákérdezett Rig Lajos, melynek során kiderült, hogy a beérkező betegek közel egyharmadát teszik ki, és legtöbbjük 24 órán belül elbocsátásra kerül.

A tapolcai Deák Jenő Kórház leendő sürgősségi fogadóhelyére olyan betegeket lehet majd szállítani, akiknek nem kell osztályos felvétel, elég a pár órás megfigyelés. A helyszínre érkező mentős el tudja dönteni milyen súlyos, milyen szintű a beteg állapota, így például olyan esetekben, amikor valakinek leesik a cukra, vagy hirtelen megemelkedik a vérnyomása és emiatt megfigyelés szükséges, elég lesz őt a tapolcai kórházba vinni. Ugyanez a helyzet az ittas személyekkel is, akik sajnos sok esetben terhelik az ajkai kórházat és annak ágyait, ahol betegeket kellene ellátni. A sürgősségi fogadóhely kialakítására hamarosan sor kerül, ezzel növekedni fog a betegbiztonság, valamint a mentők és az ajkai kórház szabad kapacitása is.

Bár a hosszútávú cél továbbra is a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállítása, a sürgősségi fogadóhely kialakítása is nagy előrelépés a mostani helyzethez képest. Ezzel a kapacitásbővítéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy ismét teljes értékű legyen a tapolcai kórház.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: