Újabb halált okozó részeg sofőrt ítéltek el jogerősen

Az ügy előzménye:

A Pápai Járásbíróság a 2016 szeptemberében hozott ítéletében bűnösnek mondta ki I. L. vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, ezért őt 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, 8 év járművezetéstől eltiltásra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott által őrizetben töltött időt a kiszabott szabadságvesztésbe beszámította, megállapította továbbá, hogy I. L. legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Végül kötelezte a vádlottat a közel 800 ezer Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője eltérő jogi minősítés megállapításáért, valamint enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az ügyben megállapított tényállás szerint:

A vádlott 2014. november 8. napján az esti órákban H.-n, a művelődési ház mellett lévő kocsmában szórakozott. A művelődési házban ekkor bált rendeztek, amelyen a környező településekről is sokan vettek részt, így a sértettek is. A vádlott a szórakozóhelyen 21 órától fogyasztott szeszes italt, elsődlegesen sört, másodlagosan tömény szeszes italt. A vádlott ittas állapotában egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározta, hogy a tulajdonát képező Trabant típusú személygépkocsival hazautazik P.-ba, a családjához. A vádlott legalább 16 km-es, több községen át haladó út megtételére vállalkozott.

A vádlott 2014. november 9. napján 03 óra 25 perc körüli időben az általa vezetett személygépkocsival H. irányából N. irányába haladt lakott területen kívül, éjszakai sötétség mellett. Az úton nem volt közvilágítás. A mellékút kétirányú volt, irányonként egy-egy forgalmi sávval ellátott, amelyeket egymástól útburkolati jel választott el. A vádlott által vezetett gépjármű menetiránya szerinti jobb oldalon kb. 2 méter széles, majd folyamatosan keskenyedő útpadka volt.

A vádlott által vezetett személygépkocsi előtt, azzal egy időben és megegyező irányban, egy csoportban, gyalogosan haladtak az úttest jobb széléhez közel a sértettek, akik H.-ről, az ott rendezett bálról hazafelé tartottak N.-re. A gyalogosokon az éjszakai korlátozott látási viszonyok ellenére nem volt fényvisszaverő mellény, láthatóságukat semmilyen más módon nem biztosították. A sértettek közlekedésük során a KRESZ szabályait többszörösen megszegték, mert nem az útpadkán, a menetirány szerinti baloldalon, a forgalommal szemben, és nem egy sorban haladtak.

A vádlott a lejtős úton ittassága miatt a gépjárműve sebességét helytelenül választotta meg, a közepes ívű balra ívelő útkanyarulatban nem követte a kanyar ívét, letért a szilárd burkolatú úttestről és 58-62 km/óra sebességgel haladva, a letérése helyétől számítva kb. 2,9 méterre elütötte az előtte haladó sértetteket.

A vádlott a baleset bekövetkezése után a gépjárművéből kiszállva azonnal a súlyosan sérült sértettek segítségére sietett; az egyik sértettet újraélesztette, a másikat megpróbálta életben tartani, miközben telefonon értesítette a mentőket.

Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a vádlott szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, amely a baleset bekövetkezésének időpontjában nála legalább enyhe fokú ittasságot eredményezett.

A baleset során az egyik sértett a helyszínen, egy másik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban elhunyt. A két sértett által elszenvedett baleset és a bekövetkezett halál között közvetlen és egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg. A baleset két további sértettje az elütés következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában, az 5. § (1) bekezdés a) és c) pontjaiban, a 25. § (1) bekezdésében – figyelemmel a 3. § (1) bekezdés c) pontjában írtakra – és a 26. § (4) bekezdésében írt közlekedési szabályokat.

 Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: