Sürgősségi fogadóhellyel bővülhet a tapolcai kórház

Rig Lajos országgyűlési képviselő előremutató tárgyalásokat folytat Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár úrral, melynek célja első körben egy sürgősségi fogadóhely kialakítása a tapolcai Deák Jenő kórházban.

Mint ismeretes, a 2012-es kórházcsonkítás óta Tapolcán megszűnt az aktív ellátás, a szakma és a lakosság érdekeivel szembemenve. Azóta is komoly problémákat okoz ez az elhibázott döntés a környéken élők és egészségügyi dolgozók számára. A helyi lakosok sürgősségi ellátása nincs jól megoldva, megszervezve, Tapolcáról mentővel szállítják az ajkai kórházba a sürgősségi ellátást igénylő betegeket, már ha akad szabad mentő.

Legutóbb egy nyílt koponya töréses gyermeknek nem jutott Tapolcán mentő, mivel épp két ittas embert szállítottak az ajkai sürgősségire. A gyermeket így a szüleinek kellett kocsival az ajkai kórházba vinni. Ugyancsak itt Tapolcán történt, hogy egy autószerelő munkavégzés közben leesett egy autó platójáról, és erősen beütötte a fejét. A mentőket azonnal kihívták, de Tapolcán nem volt mentő, így az csak 38 perc múlva érkezett meg.

Elképesztően leterheltek a mentők, hiszen minden egyes tapolcai beteget a 35 kilométerre található Ajkára kell átvinniük, így az oda- és visszaút időtartama nettó időveszteség, arról már nem is beszélve, hogy milyen katasztrofális útszakaszon kell megtenniük ezt az utat. A mentők mellett az ajkai Magyar Imre Kórház is leterhelt, hiszen az ajkai mellett a tapolcai és a sümegi járásból is szép számmal érkeznek ellátandó betegek.

Rig Lajos közérdekű adatigényléssel fordult a kórház igazgatójához, melyben a sürgősségi osztályra tapolcai és sümegi járásból érkező betegek számára kérdezett rá. Az adatokból kitűnik, hogy a sürgősségi osztályra érkező betegek közel harminc százaléka sümegi és tapolcai járásból érkezik, és ezeknek a betegeknek legtöbbje 24 órán belül elbocsátásra kerül. Amennyiben Tapolcán sürgősségi fogadóhelyet alakítanának ki, úgy ezeket a betegeket helyben el lehetne látni, ezzel növekedne a betegbiztonság, valamint a mentők és az ajkai kórház szabad kapacitása is.

Bár a fő cél továbbra is a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállítása, egy sürgősségi fogadóhely kialakítása nagy előrelépés lenne a mostani helyzethez képest.

Rig Lajos így fogalmazott facebook oldalán:

„A tapolcai kórház aktív ellátásának megszüntetése azóta is komoly problémát jelent a lakosságnak. Az ajkai kórház leterheltsége óriási, mivel főleg az ajkai sürgősségi osztályra kerülnek a tapolcai és sümegi járásból érkező betegek. Legutóbb egy nyílt koponya töréses gyermeknek nem volt Tapolcán mentő, mivel épp két ittas embert szállítottak az ajkai sürgősségire. A gyermeket ezért a szülőknek kellett elvinni az ajkai kórházba! Amennyiben a tapolcai kórház sürgősségi fogadóhellyel bővülne, nőne a betegbiztonság, csökkenne az ajkai kórház leterheltsége és nem kellene a mentőknek minden esetben más kórházba szállítani a beteget. Az ügyben előremutató egyeztetéseket folytatok az államtitkár úrral, a körzet jogos igényeit tényekkel alátámasztva.”

Jelenleg ugyancsak problémás sok esetben a betegek hazajutását megoldani, hiszen a mentő csak a kórházba szállítja be a betegeket, a hazautat mindenkinek magának kell megoldania. Jó esetben a rokonok tudnak segíteni, és kocsival hazaviszik a kórházból hozzátartozójukat, de sok esetben a betegeknek vagy sérülteknek tömegközlekedéssel kell hazajutniuk.

A képviselő úr a TV Ajka 2017.06.19-i adásában is beszélt a tapolcai kórházban kialakítandó sürgősségi fogadóhelyről (18:28-tól):

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: