Nagy a titkolózás a kitagolás nevű tervezet körül

Úgy látszik a kormányzat abban érdekelt, hogy csendben menjenek végbe az eltervezett folyamatok.

Mint korábban megírtuk, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az alapvető jogok biztosához fordult a súlyosan megalapozatlan és szakmai érveket mellőző kitagolás nevű tervezet miatt, melynek során a fogyatékos személyek és a pszichiátriai betegek intézményi ellátását közösség alapú szolgáltatásokkal váltanák fel.

Ezt követően az ÉFOÉSZ közérdekű adatigényléssel fordult a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF), hogy megismerjék az EFOP 2.2.2. számú Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás című pályázatra  a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által benyújtott (tudomásuk szerint 29 db) pályázat szakmai programjait.

Az adatigénylésre érkező válasz azonban felháborító: az SZGYF elutasította az adatigénylési kérelmet, arra hivatkozva, hogy a kért adat döntést megalapozó adat, amely tíz évig nem nyilvános. A jogszabály azonban úgy rendelkezik, hogy a szerv vezetője az adatok megismerését engedélyezheti, erre azonban nem került sor. Az SZGYF eddig is alig nyilvánult meg a tervezet kapcsán, de most még a közérdekű adatigénylésnek sem kívántak eleget tenni, nagyon nem szeretnék, ha nyilvánosságra kerülne a koncepciójuk. Jogszabályi kötelezettség ellenére hagyják ki az érdeképviseleti szervet a döntésből, véleményezésből, tájékoztatásból.

Az ÉFOÉSZ honlapján olvasható közleményük:

„Szövetségünk május 18-án közérdekű adatigényléssel fordult a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatáshoz (SZGYF), hogy megismerhessük az EFOP 2.2.2. számú Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás című pályázatra  a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által benyújtott (tudomásunk szerint 29 db) pályázat szakmai programjait. 

Adatigénylési kérelmünkre 2017. május 25-én hivatalos válasz érkezett az SZGYF-től, amelyben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. §-a (5) bekezdésére hivatkozva elutasítják adatigénylési kérelmünket. A teljes válaszlevél itt olvasható.

Szövetségünk felháborítónak tartja, hogy a több mint 77 milliárd forint összértékű, uniós forrásból megvalósuló kitagolás megvalósítását célzó szakmai – és még nem is a pénzügyi – programokkal kapcsolatos információk nem tartoznak a közérdekű adatok közé, annak ellenére, hogy a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 59. § (2) c) pontja a szociális szolgáltatók számára kifejezett együttműködési kötelezettséget ír elő a fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezeteivel. Az SZGYF számára elküldött válasz levelünk teljes hosszában itt olvasható.”

Az ÉFOÉSZ megkereste Rig Lajos országgyűlési képviselőt is – aki szintén sokat foglalkozik az üggyel -, hogy egyeztessenek a témában, és a véleményeiket megvitassák. Az ÉFOÉSZ elnökével, Gyene Piroskával folytatott konzultáció során a tervezet problémáit, valamint saját megoldási javaslataikat beszélték át.

A képviselő elmondta: már az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága – melynek Rig Lajos tagja- is foglalkozik a tervezettel, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni a szakma képviselőinek és az érintett lakosoknak az aggályait. A csabrendeki és a sümegprágai lakossági fórumokon tapasztalt nagy ellenállás miatt a két településen sikeresen megakadályozták a tervezet ilyen módon történő végrehajtását, azonban nem nyugodhatunk meg – figyelmeztet Rig Lajos –, hiszen ahol nincs ilyen példás értékű lakossági összefogás, ott végre fogják hajtani ezt az elhibázott, megalapozatlan és előkészítetlen programot.

A képviselő szerint nem a titkolózás a megoldás, szükség van nyíltan beszélni a tervezetről és a felmerülő aggályokról, konstruktív viták kellenek, hogy egy mindenkinek elfogadható megoldás szülessen. Fontos hogy ne a háttérben megbújó érdekeket szolgálja a kitagolás!

A hallgatás egyik oka lehet, hogy tisztázatlan érdekek húzódnak a döntések mögött, azonban a politikai nyomás is egyre nagyobb, mivel Rig Lajos nem hagyja, hogy elcsendesedjenek a tervezetet ért kritikák. Az ügyben felszólalt a lakossági fórumokon, a parlamentben, valamint sajtótájékoztatót is tartott a képviselő.

A parlamentben azonnali kérdést intézett Rétvári Bence államtitkárhoz az ügyben:

Majd sajtótájékoztatót tartott Kormányrendelet mögé bújtatott kastélymutyi címmel:

Az érdemi reagálás és válaszadás minden esetben elmaradt, úgy látszik a kormányzat abban érdekelt, hogy csendben menjenek végbe az eltervezett folyamatok.

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: