Sajtótájékoztató a kormányrendelet mögé bújtatott kastélymutyiról

Rig Lajos szerda délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt a nagy port kavart kastélyügyről. A Jobbik ellenzi, hogy kisebb közösségekbe költöztessék a nyírlakpusztai Tarányi-kastélyban és a lesencetomaji kastélyban élő pszichiátriai betegeket – mondta a párt és a két érintett település országgyűlési képviselője.

 

A választókerületben két csodálatos kastélyt is érintene a kitagolás, ahol szociális ellátás, pszichiátriai betegek és értelmi fogyatékkal élők ellátása folyik – mondta a képviselő. A kormánytervezet gyorsan terjedni kezdett a helyi lakosok között, így sokan Rig Lajoshoz fordultak, felháborodásuknak és aggályaiknak hangot adva. A polgármesterek és a fenntartók lakossági fórumot szerveztek, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztassák. Az első lakossági fórumra április 26-án került sor Csabrendeken, majd április 27-én Sümegprágán jelentek meg az előadók és az érdeklődők. (A május 2-i és a május 3-i Bazsin, illetve Zalagyömörőn meghirdetett lakossági fórum a projektet előadók kérésére elmaradt, mivel a politikai nyomás, és a lakosok elégedetlensége miatt nem kívánták a projektet ebben a formában tovább kommunikálni.)

A képviselő szerint nem szabad összekeverni a pszichiátriai betegeket a fogyatékkal élőkkel, az említett két otthonban főként olyan pszichiátriai betegeket gondoznak, akik tartós, folyamatos kezelésre szorulnak. A lakossági fórumon az egyik intézetben dolgozó doktornő elmondta, hogy ezek a betegek miért nem alkalmasak arra, hogy ilyen módon a közösségbe integrálják őket:

„Ezek a betegek állandó felügyeletet igényelnek, hiszen hangokat hallanak, téveszméik vannak, így magukra és másokra is veszélyesek lehetnek. Sok esetben próbálják a betegek kijátszani az ápolókat, hogy ne kelljen bevenni a gyógyszerük, de egyes betegeknél még a gyógyszerrel sem múlnak el azok a tünetek, amelyek veszélyt okozhatnak.”- állította Dr. Pintér Orsolya pszichiáter.

Az ügy másik vetülete – amelyre a lakossági fórumon többen utaltak és kitértek – a kastélyok sorsa. Rig Lajos feltette a költői kérdést, hogy vajon ki vetett szemet a gyönyörű, nagyon szép helyen található kastélyokra:

Ha az elmúlt időknek a cselekvéseit és történéseit meglátjuk azért vannak olyan emberek akik nem csak Balaton-parti ingatlanokat, nemcsak hotelláncolatokat, televíziókat, újságokat szereztek meg maguknak, az uradalom mellé mostmár egy grófi kastély is kell, és ennek az az ára, hogy az ott levőket kiköltöztetik falvakba, úgy hogy az ottélőket, az ott dolgozókat, és a falusiakat erről nem is értesítették.

A képviselő tájékoztatása alapján egy 2011-es kormányrendelet az alapja a kitagolásnak, ami az újratervezése annak, amivel már a szocialisták korábban próbálkoztak. 2004-2009 között a szocialista kormány már megpróbálta ezeket a nagystruktúrájú intézményeket kiszervezni, de az a nagymértékű létszámhiány miatt nem mehetett végbe. Ez a nagymértékű szakemberhiány ma is fennáll, és nem is tudják jelenleg pótolni a hiányzó szakembereket.

A képviselő megemlítette, hogy Tapolca ékes példája a kitagolásnak, három fiatalt fogadott be Tapolca támogatott lakhatás keretein belül. Ez kétszáz betegből hármat érintett a négy év alatt. Ők valóban megtalálták a helyüket, dolgoznak, szerves részei társadalomnak, a kulturális életnek. De a képviselő hozzátette: azok a pszichiátriai betegek, akik már 18 éves korukban bekerültek az intézménybe, állandó orvosi és gondozói felügyeletre szorulnak, és ennek ellenére megpróbálják kijátszani a gondozókat – azáltal hogy nem veszik be a gyógyszereiket – veszélyesek ahhoz, hogy a társadalomba integráljuk őket.

A lakossági fórumon a megjelentek többsége erősen ellenezte a tervezetet. Rig Lajos megoldási javaslatokkal is rendelkezik, mint elmondta,  három olyan témát is felvetett, amelyben meg lehetne oldani ezen ápoltak és gondozottak ellátását, de így, ebben a formában nem lehet, főleg, hogy a fenntartó sem hiszi el amit mond.

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: