Jogerős ítélet a halált okozó részeg sofőr ügyében

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a 2017. május 11. napján kelt jogerős ítéletében az elsőfokon eljáró Pápai Járásbíróság ítéletét súlyosította, és az S. D. B. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az elsőfokon meghatározott fogház helyett szigorúbb, börtön fokozatban rendelte el, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az ügy előzménye:

A Pápai Járásbíróság a 2017 januárjában hozott ítéletében bűnösnek mondta ki S. D. B. vádlottat kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettében, ezért őt 6 év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, 8 év járművezetéstől eltiltásra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott által őrizetben töltött időt a kiszabott szabadságvesztésbe beszámította, és kötelezte a vádlottat a több, mint 1 millió 140 ezer Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Megállapította továbbá, hogy a vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért – hosszabb tartamú, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért –, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Az ügyben megállapított tényállás szerint:

A vádlott négy barátjával – a későbbi sértettekkel – 2015. május 9-ről 10-re virradó éjszaka együtt szórakozott és szeszes italt fogyasztott, majd az általa vezetett gépkocsival együtt indultak hazafelé a 8411. számú úton. A vádlott haladása során észlelte, hogy az egyik falu határában a rendőrök közúti ellenőrzést tartanak, ennek elkerülése céljából megfordult, majd nagy sebességgel elhajtott. A rendőrök a vádlott után indultak. A vádlott az őt követő rendőrautót észlelte, azonban a sértettek felszólítása ellenére nem állt meg, hanem kb. 150 km/h sebességre gyorsított. Egy erősen balra ívelő útkanyarulatban elvesztette uralmát a gépjármű felett, amely az úton keresztbe fordult, és az árokba sodródott. A gépkocsi a jobb oldalával egy fának csapódott, amelynek következtében az első ülések mögötti részén kettészakadt.

A vádlott a gépjárműroncs megállását követően kiszállt a gépkocsiból és segítségnyújtás nélkül elfutott a helyszínről. Kb. 10-15 perc elteltével visszatért a baleset helyszínére, és tájékoztatta az időközben odaérkező rendőröket arról, hogy ő vezette a személygépkocsit.

A baleset következtében a személygépkocsi hátsó ülésén utazó három sértett a helyszínen életét vesztette, a negyedik sértett felkarcsont- és singcsonttörést, az orsócsonti ideg nyomásos sérülését, zúzódásos és horzsolásos sérüléseket szenvedett. A sértettek halála és a közlekedési balesetben elszenvedett sérülések között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg, a negyedik sértettnél a balesettel közvetlen okozati összefüggésben maradandó fogyatékosság alakult ki.

Forrás: A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: