Sümegprágán is lakossági fórumot tartottak a nyírlaki kastély ügyében

A szerdai csabrendeki lakossági fórumot tegnap egy másik követte Sümegprágán, melynek témája szintén a pszichiátriai betegek kitagolása volt. A pár száz fős település közel 70 lakója vett részt a fórumon, hogy nemtetszését, tiltakozását fejezze ki.

Az intézményvezető, Hanich Ferenc igazgató a csabrendeki fórumon előadott érveit hozta fel a gondozottak integrálása mellett, és ismételten biztosította a lakosságot afelől, hogy nem fogják olyan településre beköltöztetni a betegeket, ahol nem fogadják be őket szívesen.

Rig Lajos országgyűlési képviselő szerint az integráció ezen formája melletti érveket sikeresen megcáfolták, így a javaslat szakmailag megalapozatlan, mellyel a jelenlévők is egyöntetűen egyetértettek. A képviselő elmondta, hogy az a fontos, hogy a reformokra felhasználható uniós forrást optimálisan használják fel, olyan módon, hogy az mindenkinek előnyös legyen. Megoldási javaslata, hogy 50 fős új, korszerű intézményeket hozzanak létre, vagy akár a darvastói intézmény “félúton lakásainak” mintájára házakat építsenek ki erre alkalmas, nyugodt környezetben, megfelelő számú személyzet biztosításával, amely jó életkörülményeket teremt meg a gondozottaknak, és biztonságérzetet ad a környező települések lakóinak.

A fórum végén a jelenlévők a szerdai fórumhoz hasonlóan felállással jelezték tiltakozásukat a tervezet ellen.

A május 2-i és a május 3-i Bazsin, illetve Zalagyömörőn meghirdetett lakossági fórum – a bazsi és zalagyömörői polgármesterek tájékoztatása szerint – a projektet előadók kérésére elmarad. Lapunk információi szerint a politikai nyomás, és a lakosok elégedetlensége miatt nem kívánják a projektet ebben a formában tovább kommunikálni.

A további kormányzati célok megismerése, és a saját megoldási javaslatai megvitatása céljából Rig Lajos levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez, melyben személyes találkozót kért. A képviselő biztosít mindenkit, hogy a tudomására jutó információkról tájékoztatja a lakosságot.

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: