Helyszíni tárgyalást tart a Tapolcai Bíróság egy halálos munkabaleset ügyében

2015 karácsonya előtt egy munkagödörben érte halálos baleset a dolgozót.

A Tapolcai Járásbíróság, most a helyszínen tárgyal

Idézünk a Bíróság honlapján található vádiratból, ahol részletesen leírják az esetet:

A vádlott 1999 óta nehézgépkezelőként, a sértett 2005-től segédmunkás munkakörben dolgozott. Az U. vasútállomáson, egy ipari vágány és ipari rakodó területen, a vízelvezetési munkálatok elvégzésével bízták meg a vádlott és a sértett munkáltatóját. A munkafolyamat során 50-60 cm mélységű munkagödröt ástak ki, amelybe 10 cm vastagságban bazalt kavicsot helyezett el a vádlott az általa kezelt lánctalpas forgó-kotró munkagéppel, amelyre még 10 cm vastagságban betont öntött. A sértett és K. Z. feladata volt a kavics és a beton eldolgozása, valamint a csövek lefektetése. 2015 decemberében a baleset bekövetkezéséig kb. 200 méter hosszúságban megtörtént már a vízelvezetés kiépítése, az árokban már elhelyezésre került a cső, a következő munkafolyamat pedig a beton beöntése lett volna.

A vádlott a lánctalpas forgó-kotró munkagéppel egy rámpán dolgozott, amely 1,8 méter magasságú, így a munkagödör a vádlott számára nem volt látható, ezért azt a gyakorlatot alakították ki, hogy a bazalt kavics és a beton beemelése előtt a sértett és K. Z. a munkagödörből kijöttek, a vasúti sínek irányába kb. 8-10 méterre eltávolodtak, és úgy jelezték a vádlott részére, hogy a munkagép kanalában lévő anyagot hova kell letennie.
A rámpa szélétől kb. 20 cm-re egy kb. 1 méter magasságú, 3 méter széles és 50 cm mélységű, deponált vasanyag voltelhelyezve, a vádlott pedig ezen deponált vasanyag felett emelte át a munkagép kanalát.

A vádlott 2015. december 18. napján 09 óra 14 perc körüli időben a lánctalpas forgó-kotró munkagép kanalában betont szállított, a munkaárokkal és a deponált vasanyaggal párhuzamosan közlekedve. A sértett és K. Z. még a munkaárokban tartózkodtak, még nem adtak jelzést a vádlott részére, hogy a betont a munkagödörbe öntheti. A vádlott a munkagép kanalát a deponált vasanyag fölé emelte, azonban a gém és az emelőhengerek miatt a rámpán lévő deponált vasanyagra való rálátása nagy mértékben korlátozott volt, ezért a vádlott nem észlelte, hogy a munkagép kanalával elérte a deponált vasanyagot, amely ennek következtében a munkaárok felé csúszni kezdett.

A deponált vasanyagból 2 darab kb. 1,5 méter hosszú és 30 cm szélességű, valamint 2 darab 50 cm hosszúságú és 30 cm szélességű vasdarab a munkaárokba esett.

A sértett ezzel egyidőben a munkaárokban, a rámpának háttal állt, és a lecsúszó vasdarabok közül a két 1,5 méter hosszúságú a hátára esett, amelynek következtében a sértett felsőtestével a munkagödör szélének dőlt. A vádlott, amikor észlelte, hogy a deponált vasanyag csúszásnak indult, a munkagép betonnal teli kanalát egy nagyobb méretű, A alakú elemre helyezte, ezzel megakadályozva azt, hogy az is a munkaárokba csússzon. K. Z. a két vasdarabot leemelte a sértettről, majd két társával a sértettet a munkagödörből kiemelték, és hívták a 112-es segélyhívót. A sértettet a kiérkező mentők az ajkai kórházba szállították, ahol 14 óra 45 perckor az intenzív osztályon elhunyt.

A sértett halálának közvetlen oka vérzéses és traumás shock volt, a halála és az elszenvedett baleset között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg. A vádlott munkaszerződéséhez tartozó munkaköri leírás 5. pontja szerint felelősséggel tartozott a rakodás-szállítás biztonságtechnikai előírásainak betartásáért, valamint a munkavédelmi előírások betartásáért. A vádlott által kezelt munkagép kezelési utasítása előírja, hogy a munka megkezdése előtt a munkagép kezelőjének gondoskodnia kell a saját és a körülötte lévő személyek biztonságáról, továbbá ellenőriznie kell, hogy senki se legyen a gép vagy az eszközök közelében.
A vádlott azzal, hogy nem győződött meg arról, hogy az általa kezelt munkagép 25 méteres veszélyzónáján belül nem tartózkodik senki, és a munkagép betonnal teli kanalát jobbra, a deponált vasanyag irányába elfordította, ezzel a rakodást megkezdte, a vádlott megszegte a munkavédelemről szóló törvényben foglalt szabályt, amely előírja, hogy a munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. A vádlott a munkagép kezelési előírásait sem tartotta be. A munkavédelmi szabályok, valamint a munkagép kezelési előírásainak megszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben van a sértettet ért balesettel és halálának bekövetkezésével.

A Tapolcai Járási Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását és a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Forrás: Veszprémi Törvényszék

Képünk csak illusztráció

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: