Botrány a halimbai és a sümegi iskolában

Számos oktatási intézmény küszködik a forráshiány miatt, nem ritkák az omladozó falak, visszataszító mosdóhelyiségek.

A térségben két iskola is reflektorfénybe került az intézményekben uralkodó sokkoló állapotok miatt, míg tavaly a halimbai általános iskola tornaterme borzolta a kedélyeket, idén a sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola kapcsán robbant ki botrány.

Mindkét esetben közbenjárt Rig Lajos országgyűlési képviselő, melynek hatására elkezdődhettek a felújítások. Érdekes azonban, hogy míg Halimbán örömmel fogadták a segítséget, addig Sümegen közellenségnek kiáltották ki azt, akinek köszönhetően megújulhat az iskola.

A halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskola

A halimbai általános iskola évek óta küszködött a tornatermének rossz állapota miatt. A balesetveszélyes padlózat gyakorlatilag használhatatlanná tette a tornatermet, mivel az elhasználódott faparketta alatt az évek alatt olyan nagy mennyiségű por, penész és kosz gyűlt össze, amely gyermekek egészségére is káros hatást gyakorolt, különösen az asztmás és allergiás tanulóknál.

A régi tornaterem:

Hiába jelezte a problémát éveken át a fenntartó KLIK-nek az iskolavezetés és a polgármester, a felújításhoz szükséges forrást (körübelül 2 millió forintot) nem biztosították számukra. Szakorvosi vélemény támasztotta alá, hogy a halimbai iskola tornaterme egészségre káros, a KLIK többszöri megkeresésre sem segített. Pedig 140 általános iskolás és 30 nagycsoportos óvodás használta rendszeresen a termet, melyből 15 asztmás gyermek.

Rig Lajos helyi országgyűlési képviselőt is megkeresték a problémával, aki megkereste Balog Zoltán oktatásügyért felelős minisztert, valamint személyesen egyeztetett Palkovics László államtitkárral, melynek hatására hamarosan felújították a tornatermet.

“Kicsivel több mint egy éve keresett meg a halimbai polgármester és a helyi általános iskola egyik tanára az iskola tornatermének aggasztó állapota miatt.  Az oktatási intézmény egyetlen tornaterme évek óta problémát okozott, az állapota már olyan rossz és elavult volt, hogy az iskolában működő szakorvos már engedélyt sem adott ki testnevelésórára és gyógytestnevelésre. Teljes joggal, mivel az igénybevétel során leülepedett penész és por felverődött, a gyermekek fulladása, nehéz légzése, légszomja, fejfájása már kis terhelésre is jelentkezett.

Az iskola és a településvezetés többször is próbálta felhívni a figyelmet a 21. századhoz nem méltó állapotokra, a működtető KLIK-nek is számtalanszor jelezték a problémát, hiába. Az eredménytelen próbálkozások után megkerestek engem is, melynek hatására először írásbeli kérdéssel fordultam az oktatásügyért felelős miniszterhez és felszólaltam az parlamenti ülésen, majd személyesen is egyeztettem Palkovics László államtitkár úrral, aki felmérve a probléma súlyosságát, biztosított a tornaterem haladéktalan felújításáról. A munkálatok azóta szerencsére végbementek, és a halimbai gyerekek végre méltó körülmények között tornázhatnak, sportolhatnak.” – Rig Lajos

A felújított tornaterem:

 

A sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola

A sümegi iskola megdöbbentő állapotára egy apuka hívta fel a figyelmet közösségi oldalán, ahová feltöltötte az általa készített képeket. Az iskola nagy része szép állapotú volt, azonban volt egy méltatlan része is az iskolának, ahova valószínűleg már nem jutott pénz. Omladozó vakolat, elhasználódott és szétszakadt matrac ülőhely gyanánt, visszataszító mellékhelyiség – ezzel találkoztak a diákok, tanárok, szülők az épület ezen részén. A képek nagyon gyorsan elterjedtek az interneten, ennek köszönhetően a média is gyorsan ráharapott, és sokan megdöbbentségüknek adtak hangot.

Rig Lajos megkereste ezúttal is az illetékes minisztert, és megmutatta neki a megdöbbentő képeket. Balog Zoltán miniszter úr megköszönte a tájékoztatást, majd ígéretet tett a felújításra. Közbenjárásáért Végh László sümegi polgármester erősen támadta a képviselőt, mivel állítása szerint a város és az iskola rossz hírét keltette. Erre Rig Lajos a következőképpen reagált:

“Egy megdöbbent apuka tette fel az internetre az iskolában készült sokkoló fotókat, amelyek rohamosan elterjedtek. Miután engem is elértek a képek, a problémát jeleztem Balog Zoltán miniszter úrnak, melynek során ígéretet kaptunk a felújításra.

Míg a halimbai ügy kapcsán nagy öröm kísérte közbenjárásomat és a sikeres felújítást, addig Sümegen közellenségnek kiáltottak ki, amiért a város rossz hírét terjesztem. Pedig lássuk be, itt a gyermekek érdeke az elsődleges! Azzal, hogy felhívjuk egy problémára a figyelmet nem a városnak vagy az iskolának keltjük rossz hírét, hanem az állam felelősségére mutatunk rá. Az oktatásügy nemzeti ügy, és az állam kötelessége azt megfelelő szinten biztosítani. Ne féljünk kiállni az érdekeink mellett, harcoljunk azért, hogy szebb és jobb helyen élhessünk!”

Információink szerint a vizesblokk felújítása már megkezdődött, reméljük hamarosan csak rossz emlék marad az elavult épületrész.

 

 

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: