Béremelés helyett fizetéscsökkentéssel kedveskedett a Fidesz-kormány több száz fiatal szakorvosnak

Béremelés helyett fizetéscsökkentéssel kedveskedett a Fidesz-kormány több száz fiatal szakorvosnak

Abszurd helyzet az, hogy szeptember elejével több száz fiatal szakorvost fosztott meg ösztöndíjától a Fidesz-kormány a béremelésnek nevezett folyamattal.  – tudatta ma délelőtt az MTI-vel Rig Lajos a Jobbik és térségünk országgyűlési képviselője. Ezzel a képviselő arra a sajtóhírre reagált amelyről a HírTv és több portál is beszámolt. 

Ezek szerint: Mintegy 500 fiatal orvos fizetése csökkent a szeptembertől életbe lépett egészségügyi béremeléssel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis a fizetésemeléssel együtt megszüntette a pályakezdők ösztöndíjait. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint van olyan dolgozó, aki 100 ezer forinttal kap kevesebb fizetést, mint a béremelés előtt.

Ezek az ösztöndíjak – folytatta közleményét Rig- azt szolgálták volna, hogy a fiatal orvosokat és ezáltal a szakma utánpótlását megbecsültségük növelésével itthon tartsák. Az egészségügy csodafegyvereként bejelentett szeptemberi elejei béremelés azonban nemhogy érdemi segítség lett volna a fiatal orvosoknak, hanem azt eredményezte, hogy ösztöndíjaik elvesztése miatt sok esetben 40-50 ezer forinttal csökkent havi fizetésük. Ezek után nem kell csodálkozni, hogy az itthon tartandó fiatal orvosok inkább a lábukkal szavaznak, és az első adandó alkalommal elmenekülnek hazánkból, ahol a béremelés számukra megmagyarázhatatlan okokból fizetéscsökkentést hoz.

A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy ha az egészségügyben segíteni már nem tud a betegeknek és dolgozóknak, akkor legalább ne ártson ilyen húzásokkal. Ha már megteremtette és éveken keresztül fenntartotta az egészségügyi dolgozók „menekülésalapú” jövőjét, ne járassa csúcsra azt ilyen intézkedésekkel!

Forrás: MTI.hu/Hirtv.hu

Index kép: Szigetváry Zsolt fotósnak a tököli Rabkórházban készült sajtódíjas fotója

(http://www.sajto-foto.hu/en/2011/kepek/szigetvary-zsolt-fotoi/buntetes-vegrehajtas-kozponti-korhaz-tokol_7)

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: