Valódi Nemzeti Konzultáció az ápolókkal

A Jobbik kedd délután a Valódi Nemzeti Konzultáció részeként egyeztetett a Magyar Ápolási Egyesület elnökével, Bugarszki Miklóssal. A találkozón az ápolókat és a betegeket is érintő azon komoly problémákat vitattunk meg, amelyek az ápolásügy rossz állapotát tükrözik, és amelyek megoldandóak.

Már az ápolói hivatásba lépésnél is probléma van, hiszen kevés helyre lehet jelentkezni, és a szakoktatókból is hiány van. Megoldandó, hogy az egészségügyi szakképzés nem az ágazati államtitkárnál, sőt nem is egy önálló minisztériumban kapott helyet, hanem a nemzetgazdasági tárcánál.

A megbeszélésen egységes volt az álláspont abban a tekintetben, hogy egészségügyi életpályamodell nélkül nem lehet alternatívát ajánlani a pályaválasztóknak, és enélkül nem lehet biztosítani sem az utánpótlását, sem a pályára érkezők megtartását. Alapvető igény, hogy legalább 7-10 ezer ápolóval többre lenne szükség a megfelelő biztonságú és színvonalú ellátáshoz.

Meg kell teremteni az ápolók megbecsülését is, amelyben nemcsak a fenntartó becsüli meg akár bérrel, jó munkakörülménnyel a dolgozókat, hanem a betegek és az ápolók közötti megromlott bizalmi viszonyt is helyre kell állítani. Meg kell teremteni a megfelelő és a szakma tekintélyét is tükröző, egységes ruházatot is.

Az ápolásügy tehát komoly problémákkal küzd, ahol tehát elsődlegesen a bérek rendezése, az utánpótlás megfelelő színvonalú biztosítása, és az ápolói szakma megbecsülésének erősítése szükséges. -tudatta az MTI-vel Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Facebook Comments
Close
%d blogger ezt szereti: